Опасна жега - слънчево и горещо до 41 градуса

Времето над страната ще бъде предимно слънчево и горещо. Следобед главно в планините в Западна България ще има купеста, на изолирани места и купесто-дъждовна облачност, и там ще превали, възможно е и да прегърми.

Ще духа слаб, след обяд до умерен вятър от изток-югоизток.

Максималните температури ще са между 36° и 41°, по-ниски в крайните източни райони, в София - около 36°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°. Температурата на морската вода е 22°-24°, на север от н. Калиакра - около 18°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, но вечерта ще започне да се усилва. 

В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд в масивите в Западна България ще е с купеста, на изолирани места и купесто-дъждовна облачност и там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа предимно умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 23°.

В събота ще бъде предимно слънчево и горещо, с максимални температури между 35° и 40°. Ще се усили вятърът от източната четвърт. Привечер, под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт, над Западна България въздушната маса ще се лабилизира. Ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и усилване на вятъра; в отделни райони явленията ще са интензивни, очакват се и градушки.

През нощта срещу неделя и в неделя студеният атмосферен фронт ще премине през страната. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места от запад на изток ще има краткотрайни, локално интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Температурите в западната половина от страната значително ще се понижат и преобладаващите максимални там ще бъдат между 23° и 28°, докато в Югоизточна България ще е все още горещо с температури на места до 34°-36°.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини