Mercedes пускат първи дизелов хибрид

Точно тази седмица стана дума как General Motors се опитват да създадат ново поколение от дизелово-електрически хибридни системи. От американския концерн съобщиха по този повод, че са на поне 5 години от пускането в серийно производство на тази технология.

За щастие, GM няма да са първите, които ще направят подобно нещо, така че и няма да е необходимо да чакаме пет години. Всъщност няколко големи европейски автомобилни производители се надпреварват да пуснат технологията още следващата година. Citroen вече потвърдиха, че ще се предлага дизелов хибриден вариант на предстоящия им DS5, докато от Mercedes Benz планират дизелово-електрическа версия на своя E-Class за следващата година.

Новият дизелов хибрид E-Class ще носи името E300 Hybrid и предстои да влезе в продажби в края на 2011 година. Той ще бъде оборудван с 2.2-литров четирицилиндров турбодизелов двигател, комбиниран с електрически мотор, захранван от литиево-йонна батерия. В случая става дума за т.нар. „лека хибридна конфигурация”, което означава, че електрическият мотор ще бъде само второстепенен помощник. Що се отнася до самия двигател, това е същият агрегат, използван за дизеловия E25- Bluetec.

Както вече казахме, концепцията за „лек хибрид” означава, че електрическият мотор само ще добавя мощност към тази на двигателя с вътрешно горене, а и ще го рестартира, когато е спрял. Колата няма да може да се движи в изцяло електрически режим, както е например при хибриди като Toyota Prius.

При тази конфигурация E300 Hybrid ще може да постига разход на гориво от 4.7 л/100 км или дори по-малко. Аналогични спецификации се планират и за останалите модели на Mercedes, включително SUV моделите на марката ML, GL и GLK.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини