Русия увеличава силите на запад заради НАТО, Полша искала част от Украйна

Москва ще струпа сили по западните си граници след присъединяването на Финландия към НАТО, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред управителния съвет на министерството, цитиран от ТАСС и "Ройтерс".

Във встъпителни бележки пред колегията той обясни и че Полша вече е обявила планове за укрепване на армията си и че очаква значителни сили и въоръжение на НАТО да бъдат разположени във Финландия, чието включване почти удвои дължината на Русия сухопътна граница с НАТО.

Нещо повече, Полша имала план за създаване на съюз с Украйна за сигурност, който по същество бил "окупация на Западна Украйна", и това било пример за един от рисковете от милитаризацията на Варшава.

"Колективният Запад води прокси с посредници срещу Русия", казва Шойгу "безпрецедентна подкрепа" за Украйна при доставката на оръжия на стойност десетки милиарди долари, за да помогне на Киев да отблъсне руските сили. Съответно интеграцията на Швеция и Финландия министърът определя като "сериозен дестабилизиращ фактор".

Твърди и че е възможно във Финландия да се разположат "допълнителни военни контингенти и ударни оръжия на НАТО" за поразяване на критични цели в Северозападна Русия. Затова на заседанието на колегията се планира да се разгледа създаването на Ленинградски (около Санкт Петербург) и Московски военен окръг, редом с укрепването на групировките по западните граници.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини