Военната хунта в Нигер сформира правителство

Военната хунта, завзела властта след преврата в Нигер, сформира правителство, съгласно указ на новия лидер на страната, генерал Абдурахаман Чиани, прочетен през изминалата нощ по националната телевизия, предаде Франс прес.

Кабинетът се състои от 21 министри. Съставянето му бе обявено точно преди ключовата среща днес в Абуджа на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), която ще бъде посветена именно на ситуацията в Нигер.

Начело на правителството е назначеният в понеделник за премиер бивш министър на финансите Али Махаман Ламин Зейн. Министри на отбраната и на вътрешните работи съответно са генерал Салифу Моди и генерал Мохамед Тумба, които са членове на завзелия властта в страната Национален съвет за защита на отечеството (НСЗО).

Това правителство представлява утвърждаване на военния режим след свалянето на демократично избрания президент Мохамед Базум на 26 юли и изглежда като знак на неподчинение към лидерите на ЕКОВАС, които заплашиха с възможна военна намеса в Нигер, отбелязва АФП.

На срещата в Абуджа се очакват "важни решения", съобщи регионалната организация. ЕКОВАС потвърди, че предпочита дипломатическите средства за възстановяване на конституционния ред в Нигер, но същевременно поддържа заплахата си от използване на сила за възстановяване на поста на президента Базум. 

Регионалният блок е смятан от военната хунта в Ниамей за "маша" на Франция - бившата колониална сила, която стана основна мишена на хунтата, откакто пое властта.

Вчера НСЗО Франция, че сутринта на същия ден неин военен самолет, излетял от съседен Чад, е нарушил въздушното пространство на Нигер, затворено от неделя, и че е "освободила терористи". Франция незабавно отхвърли тези обвинения.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини