ISW: Статутът на "Вагнер" в Русия остава неясен

Групата "Вагнер" продължава да присъства в обекти в Беларус и статусът на слуховете за изтеглянето ѝ в Русия остава неясен. Сателитни изображения, събрани на 9 август, показват значителен брой превозни средства в лагера на Вагнер в Цел, Асипович, Беларус, и дори може да показват, че между 1 и 9 август в базата са пристигнали още превозни средства.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украински източници продължават да съобщават за разширяване на дейността на "Вагнер" в Брестка област, а на 10 август източник, свързан с "Вагнер", публикува кадри, показващи, че инструктори на "Вагнер" продължават да обучават беларуски военни.

Свързаният с "Вагнер" източник подсили опровержение от предполагаем боец на "Вагнер", в което боецът заяви, че спекулациите са "фантазии", макар да призна, че много от самите бойци на "Вагнер" често не научават за изпращането си до последния момент.

ISW обаче не е забелязала контраиндикатори, които да опровергаят неотдавнашните спекулации от 8 август, че "Вагнер" е транспортирал с автобуси 500-600 души от Беларус до Краснодарския край и Воронежка и Ростовска област.

Руски източници изказват предположение, че силите на "Вагнер" планират да проведат втория етап от предполагаемото си изтегляне от Беларус на 13 август, но че малка група инструктори на "Вагнер" ще остане в Беларус, за да обучава беларуските сили.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин все още не е коментирал тези спекулации нито директно, нито чрез посредници, както е правил и преди, което предполага, че Пригожин може би не е напълно свободен да коментира бъдещето на "Вагнер".

За последен път Пригожин е бил видян публично в кулоарите на Руско-африканския икономически хуманитарен форум в Санкт Петербург на 27 юли, а за последен път коментира бъдещето на "Вагнер" в аудиозапис, публикуван на 30 юли, по време на който твърди, че бойците на "Вагнер", които не са подписали договори с руското Министерство на отбраната (МО), ще пристигнат в Беларус до 5 август.

По-рано ISW прецени, че спекулациите относно изтеглянето на Вагнер от Беларус предполагат, че Кремъл може да се откаже от елементи от споразумението, сключено с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, което сложи край на бунта на Вагнер от 24 юни.

Свързани с Кремъл източници подновиха атаките срещу Пригожин в началото на август, а самите спекулации може да са част от информационна операция, насочена към влошаване на позициите на Пригожин сред бойците на "Вагнер" или към някаква друга цел.

На 10 август украинските сили продължиха контраофанзивни операции на поне три сектора на фронта и напреднаха в граничната зона на Донецко-Запоризката област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции в направленията Бахмут, Бердянск (граничната зона на Донецко-Запорожката област) и Мелитопол (западната част на Запорожката област).

Публикуваните на 10 август геолокационни кадри сочат, че украинските сили са преминали река Мокри Яли и са напреднали на изток в югозападните покрайнини на Урожайне (на 9 км южно от Велика Новосилка) в граничната зона на Донецко-Запоризката област.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали частични успехи по посока на Урожайне и южно и югоизточно от Старомайроске (9 км южно от Велика Новосилка).

Руски военен блогър обвини руски военнослужещи, че измислят или разкрасяват твърдения за това, че руските сили са унищожили украински превозни средства в Украйна. На 7 август военният блогър заяви, че "съветската система на военна служба" насърчава руските военнослужещи да съобщават за фалшиви успехи в мисиите си, за да се харесат на командирите си, и заяви, че командирите и колегите им активно обезкуражават руските военнослужещи да пишат честни, но "скучни" и негативни доклади.

Военният блогър предполага, че руските войници са заснели как руски хеликоптери и артилерия обстрелват една и съща, предварително повредена бронирана бойна машина, предоставена от Запада, от различни ъгли и в различни дни и са ги докладвали като отделни попадения поне три пъти.

Военният блогър твърди, че всички в руската армия знаят, че военнослужещите правят това и че руското военно ръководство няма намерение да спира военнослужещите да правят фалшиви или украсени доклади.

Руски военни блогъри и преди са обвинявали руските бойни хеликоптери, че нанасят удари по вече унищожена украинска военна техника, и са предполагали, че руското МО може да използва тези повтарящи се попадения, за да завишава украинските загуби.

Кремъл и преди е използвал силно завишени загуби на украински бронирани машини, за да представи руските отбранителни операции като изключително ефективни.

През нощта на 9 срещу 10 август руските сили нанесоха още една серия от ракетни и безпилотни удари в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски и представители на Запорожка област съобщиха, че руските сили са нанесли ракетен удар с ракета "Искандер" по жилищен район в град Запорожие, при което са ранени 16 цивилни.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са атакували Украйна с 10 безпилотни самолета Shahed 131 и 136, седем от които украинските сили са свалили.

Ръководителят на областната администрация на Ровненска област Виталий Ковал съобщи, че руски дрон е нанесъл удар по петролна база в Дубнорайон, Ровненска област.

Кремъл вероятно се опитва да криптонационализира руския интернет гигант "Яндекс", за да засили контрола върху руското информационно пространство в подготовка за президентските избори в Русия през 2024 г. "Яндекс" вероятно се е опитвала да балансира между Кремъл и чуждестранните управляващи органи, но сега изглежда, че губи битката с Кремъл. Изглежда, че Кремъл принуждава "Яндекс" да продаде или да се дистанцира от международните си дъщерни дружества, включително услугата за споделено пътуване Yango Israel, за да спази строгите руски закони за разкриване на данни, които изискват "Яндекс" да предоставя на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) всички потребителски данни - а не само данните на потребителите в Русия.

Руското правителство вече е налагало глоби на "Яндекс" за неспазване на този закон, въпреки изявленията на технологичния гигант, че не може да предостави исканите данни.

Руското правителство също така по-рано глоби главния изпълнителен директор на "Яндекс" Артьом Савиновски за неспазване от страна на "Яндекс" на руските закони за цензура, като вероятно се опитва да принуди "Яндекс" да спазва руските закони за цензура не само в Русия, но и в световен мащаб, за да подкопае глобалните си операции и потребителска база.

Представители на "Яндекс" вече са заявявали, че "Яндекс" се стреми да спазва законите във всяка държава, в която оперира, и са отхвърляли руските усилия за събиране на данни, като са твърдели, че предоставят потребителски данни само на правителствата на потребителите в конкретната държава.

Някои руски вътрешни източници предполагат, че съветникът по корпоративното развитие на "Яндекс" Алексей Кудрин се е опитал и не е успял да превърне "Яндекс" в национална частна компания, която да бъде контролирана от личния банкер на Путин Юрий Ковалчук.

Основателят и бивш главен изпълнителен директор на "Яндекс" Аркадий Волож публично осъди нахлуването в Украйна на 10 август и някои руски вътрешни източници предположиха, че изявлението на Волож е "бял флаг", показващ, че той е приел, че Кремъл вероятно ще продължи с предполагаемите си усилия за официална национализация.

Агенция "Ройтерс" съобщи, че нейни източници в "Яндекс" се опасяват от "изтичане на мозъци", ако Кремъл национализира "Яндекс", тъй като много служители на "Яндекс" са напуснали Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Кремъл вероятно е наясно с това опасение, тъй като инвеститори, свързани с представители на Кремъл, а не с руски държавни структури, наскоро направиха предложения за закупуване на "Яндекс".

Възможното прехвърляне на "Яндекс" към свързани лица на първия заместник-началник на президентския щаб на Русия Сергей Кириенко предполага, че Путин се стреми да възнагради Кириенко за личната му лоялност, особено след бунта на групата "Вагнер" от 24 юни.

Руският опозиционен вестник "Медуза" по-рано изказа предположение, че Ковалчук, Кудрин и Кириенко са си сътрудничили, за да предложат сделка на инвеститори, които да закупят "Яндекс" от името на Ковалчук.

Кириенко и Ковалчук преди това са подкрепяли финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин; въпреки че настоящата им връзка с Пригожин е неясна, Кириенко продължава публично да се изявява като твърд лоялист на Путин след бунта от 24 юни.

Възможно е Путин да възнаграждава Кириенко, за да си осигури още повече неговата лоялност по време на президентските избори през 2024 г., особено след като Кириенко е служил на Кремъл като лице, отговарящо за делата и изборите в окупирана Украйна.

Свързаните с арестувания бивш офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и пламенен ултранационалист Игор Гиркин продължават да атакуват открито Кремъл на 10 август. Лидерът на движението "Гражданска солидарност" и член на Клуба на гневните патриоти Георгий Фьодоров, подсилен от Клуба на гневните патриоти на Гиркин, предложи платформа за радикални реформи в социалната и икономическата политика, насочени към намаляване на икономическото неравенство и властта на елита в Русия.

Предложените политически промени включват намаляване на финансирането на целия държавен апарат, "като се започне от президента", провеждане на честни, конкурентни избори на всички нива и формиране на "истински независима съдебна система".

Федоров призовава за оставка на сегашното руско правителство и за сформиране на ново коалиционно правителство на негово място.

Федоров твърди, че тези реформи ще доведат до "демократичен социализъм" в Русия и ще премахнат олигарсите и "влиянието на парите върху политиката.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини