Контейнеровоз отплава от блокираното от Русия украинско пристанище Одеса, заяви Киев

Контейнеровоз отплава тази сутрин от блокираното от Русия пристанище в украинския черноморски град Одеса, предаде Ройтерс, като се позова на украинския депутат Олексий Хончаренко. "Контейнеровоз отплава от одеското пристанище. Той се намираше в пристанището от 23 февруари 2022 г. Плавателният съд е дълъг 300 метра, широк 48 метра и има водоизместимост 110 000 тона", написа Хончаренко в канала си в "Телеграм".

Миналата седмица Украйна обяви обособяването на "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на нейните пристанища от началото на руската пълномащабна инвазия. Москва обаче не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна, а източници от секторите на корабоплаването и застраховането изразиха безпокойство за безопасността.

"Първи плавателен съд използва временния коридор за търговски кораби от и до пристанищата на Одеса", заяви във "Фейсбук" украинският вицепремиер Олександър Кубраков. Той идентифицира контейнеровоза като плаващия под флага на Хонконг "Джоузеф Шулте" и потвърди, че плавателният съд е бил на пристанището от 23 февруари 2022 г., ден преди нахлуването на руските сили в Украйна.

Кубраков уточни, че контейнеровозът е превозвал повече от 30 000 тона товар в 2114 контейнера.

"Коридорът ще се използва предимно за евакуацията на кораби, които са се намирали в украинските пристанища (Черноморск, Одеса и Пивден) по време на мащабното нахлуване на Руската федерация", добави украинският вицепремиер.

Украинското министерство на инфраструктурата заяви, че съгласно корабоплавателна заповед Номер 6 на военноморските сили на Украйна временните маршрути за движение на граждански кораби от и до черноморските пристанища на Украйна са започнали да функционират на 8 август. Киев предложи този маршрут в молбата си до Международната морска организация (ММО). Съветът на ММО признава правото на Украйна на свободно търговско корабоплаване и призовава Русия да прекрати всякакви заплахи и да се придържа към международните конвенции.

Последният път, в който плавателен съд напусна пристанището на Одеса, бе на 16 юли като част от сделката за доставка на зърно. След прекратяването на споразумението Москва системно нанася въздушни удари срещу украинска пристанищна инфраструктура, за да спре украинския износ на селскостопански продукти, отбелязва Укринформ.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини