ISW: ВСУ са разминирали значителни територии, вероятно имат ''голям успех'' край Роботино

На 16 август украинските войски продължиха контранастъпателните операции в поне три сектора на фронта и осъществиха настъпление в западната част на Запорожка област и на границата на Донецко-Запорожка област, освободено е село Урожайное.

Това посочват анализаторите от американския Институт за изследване на войната (ISW).

Според тях украинските войски са продължили настъпателните действия в направленията Бахмут, Бердянск (граничната зона на Запорожко-Донецката област) и Мелитопол (западна Запорожка област).

„Украинските доклади за освобождаването на Урожайне са в съответствие с предишни изявления на украински официални лица за освобождаването на други селища в района и неотдавнашни сведения от руски източници, че окупационните части в района се изтеглят“, се казва в доклада.

Освен това анализаторите отбелязват, че украинските сили са се придвижили североизточно от село Роботино (на 10 км южно от Орехов) в западната част на Запорожка област и „вероятно са постигнали голям успех в околните райони, като се има предвид непрекъснатата активност на украинските сили в горските райони североизточно от селището“.

Според ISW това се потвърждава и от руски военни кореспонденти, които твърдят, че малки групи украинска пехота, подкрепяни от бронирани машини, са продължили настъплението си северно и североизточно от Роботино, както и в посока Вербове. Според тях в момента се водят боеве за северната част на Роботино и украинската техника може да се движи по-свободно в района поради разчистването на минни полета от украинските сили. Също така според тях последните успехи на украинската страна позволяват на украинските сили да оказват постоянен натиск върху руските сили в райони, където вече няма мини.

Също така анализаторите опровергават съобщенията от руски източници, че Въоръжените сили на Украйна са активирали своите „основни резерви“ в Запорожка област за провеждане на контранастъпателни операции.

"Продължаващите руски твърдения за атаки на малка част от украинската пехота в района са несъвместими с предвиденото разполагане на основни елементи от механизираните резерви на Украйна. Руските източници изглежда неправилно описват украинските резерви като един голям обединен контингент, който Украйна ще изпрати в битка като една единствена единица и преждевременно да се твърди, че Украйна е разположила всичките си резерви въз основа на анекдотични наблюдения на украински части, оборудвани със западно оръжие“, се казва в доклада.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини