ISW: Висш руски командир иска замразяване на войната в Украйна

Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски предложи на Русия да замрази войната в Украйна по сегашните фронтови линии, възстановявайки сюжет, който до голяма степен е бил неактивен след въоръженото въстание на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин. Ходаковски заяви, че Русия няма да може да срине Украйна по военен път в близко бъдеще и че е малко вероятно руските сили да окупират лесно допълнителни украински градове, като повтори коментарите на Пригожин от април 2023 г.

Ходаковски заключи, че вероятно ще се наложи да се стигне до "примирие" и че Русия може да навлезе във фаза "нито на мир, нито на война" с Украйна.

Това обобщава Институтът за изследване на войната (ISW).

Ходаковски предположи, че в това състояние на замразен конфликт Украйна ще бъде достатъчно отслабена и че в такава ситуация Русия ще може да упражнява по-голямо влияние върху Украйна, отколкото в момента по време на "специалната военна операция".

В есето на Пригожин от 14 април се предлага Русия да замрази войната в Украйна, за да създаде условия за бъдеща победа без преговори.

Руски източници периодично твърдят, че фракция в Кремъл е заинтересована от замразяване на войната по сегашните фронтови линии по подобни причини, както и поради опасения за вътрешнополитическата стабилност и икономическите последици от войната.

Обсъждането на този разказ отслабна с относителното мълчание на Пригожин след бунта на Вагнер на 24 юни и ареста на пламенния ултранационалист Игор Гиркин, който редовно призоваваше Кремъл да се противопостави на фракцията, която се стреми да замрази войната.

Ходаковски може би отново въвежда разказа в руското информационно пространство от името на фракцията, за която се твърди, че е заинтересована от замразяване на войната, въпреки че Ходаковски вероятно има ограничено влияние върху самото руско ръководство.

ISW продължава да оценява, че временното прекратяване на огъня в Украйна и удължаването на войната ще бъде само от полза за Русия, като позволи на руските сили да се възстановят и позволи на Русия да изчерпи западната подкрепа за Украйна.

Ходаковски командва силите, отбраняващи се в граничната зона на Донецко-Запорожка област, а коментарите му за замразяване на войната следват освобождаването на Урожайне от украинците на 16 август, което предполага, че неотдавнашните украински успехи могат значително да отслабят доверието в руската отбрана по протежение на по-широкия фронт в Южна Украйна.

Ходаковски и преди е изтъквал опасения относно руската отбрана в граничния район на Донецко-Запорожката област, свързани по-специално със слабите възможности на руските контрабандисти, тежките руски загуби, изтощените руски сили и липсата на резерви.

Ходаковски по-рано призова за оперативна пауза на 13 август, за да могат руските сили да натрупат ресурси за нова операция.

Ескалацията на Ходаковски от призив за оперативна пауза до предложение Русия да замрази конфликта вероятно е свързана с прекия му опит от неотдавнашните тактически значими украински напредвания и влошаването на състоянието на отбраняващите се руски сили в Урожайне.

Неотдавнашният украински напредък в близост до малки населени места в граничната зона на Донецко-Запорожката област и в западната част на Запорожката област вероятно има тактическо значение поради структурата на руските отбранителни линии.

Украинският полковник Петро Черник заяви на 15 август, че триешелонната руска отбранителна линия в Южна Украйна се състои от първа линия с минни полета, простиращи се на няколко километра дълбочина; втора линия с концентрация на артилерия, оборудване и персонал; и трета линия с тилови позиции, предназначени за запазване на ресурсите.

Неотдавнашният украински напредък северно и североизточно от Роботине (на 10 км южно от Орихив) в Западна Запорожие може да позволи на украинските сили да започнат да действат в районите след най-гъстите минни полета.

Ако районите около втората руска отбранителна линия са по-слабо минирани, тогава те вероятно ще бъдат по-благоприятни за по-бързи украински успехи. ISW обаче няма възможност да оцени гъстотата или дълбочината на руските минни полета.

Руските сили са посветили значителни усилия, ресурси и личен състав, за да задържат селища като Роботине и Урожайне, поради което неотдавнашните украински успехи в тези райони вероятно отразяват по-широка деградация на отбраняващите се руски сили. ISW продължава да оценява, че руските сили не разполагат със значителни оперативни резерви, а интензивните руски усилия да задържат тези селища, вместо да изтеглят силите си, означават, че украинските сили вероятно е трябвало да разградят напълно руските части, преди да напреднат.

ISW наскоро наблюдава, че руските сили извършват странично преместване на елементи от 7-а гвардейска въздушнодесантна (ВДВ) дивизия от Херсонска област и вероятно от граничния район на Донецко-Запорожката област към района на Роботине, което допълнително предполага, че неотдавнашните украински настъпления са деградирали значително руските сили, които се отбраняват в западната част на Запорожката област без ротация от началото на контранастъплението.

Липсата на руски оперативни резерви означава, че руските сили ще трябва да подсилят определени райони на фронта за сметка на други, което вероятно ще отслаби руските отбранителни линии като цяло и ще предостави на украинските сили възможности за използване.

Неотдавнашното оплакване на Ходаковски, че руското командване не е изпратило подкрепления, за да подсигури изтощените руски сили, отбраняващи Урожайне, може да показва, че руското командване вече прави труден избор кои сектори да приоритизира при настъплението на украинските сили.

Изглежда все по-вероятно руските сили да трябва да се изтеглят на вторично подготвени отбранителни позиции без значителна подкрепа в случай на украински пробив, а по-нататъшното влошаване на състоянието на руските сили създава възможности всеки украински пробив да бъде потенциално оперативно значим.

Очевидно намаляващата увереност на Ходаковски в руската отбрана в Южна Украйна може да означава, че той смята, че неотдавнашните успехи са направили по-вероятен украинския пробив.

На 17 август украинските сили продължават контраофанзивни операции на поне три участъка от фронта и напредват край Бахмут и в западната част на Запорожка област.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в направленията Бахмут, Бердянск (гранична зона Донецко-Запорожка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Публикуваните на 16 август геолокационни кадри показват, че украинските сили са постигнали незначителни успехи в южната част на Клишчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут).

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 14 август, показват, че украинските сили са напреднали югозападно от Новопокровка (на 16 km югоизточно от Орихив).

Украинският генерален щаб съобщи, че на 17 август украинските сили са свалили два руски бойни хеликоптера Ка-52.

Украински военни източници и геолокализирани кадри, публикувани на 17 август, посочват, че украинските сили са свалили руски хеликоптер Ка-52 близо до Роботин в западната част на Запорожка област.

Командирът на украинските военновъздушни сили Николай Олешчук заяви, че украинските части за противовъздушна отбрана са свалили друг руски хеликоптер Ка-52 в посока Бахмут, въпреки че МСС не е наблюдавала визуално потвърждение за свален руски хеликоптер Ка-52 в тази посока.

Унищожаването на два руски хеликоптера Ка-52 в един и същи ден може да означава, че продължителните руски авиационни операции без почивка може да влошат състоянието на ограничените руски пилоти, въпреки че би било преждевременно да се правят категорични заключения от два случая.

Усилията на Русия за увеличаване на вътрешното производство на ирански безпилотни самолети Shahed-136/-131 показват, че Русия цели да развие дългосрочен капацитет за нанасяне на големи удари в Украйна. The Washington Post съобщи, че завод за производство на дронове в специалната икономическа зона Алабуга има за цел до 2025 г. да произведе 6000 ирански дрона Shahed на вътрешния пазар.

The Washington Post се позовава на изтекли документи от разочарован работник на обекта в Алабуга, в които се посочва, че Русия цели да развие производствен капацитет за дронове, който да надхвърля производствения капацитет на Иран, и има за цел да подобри съществуващите възможности на иранските дронове Shahed-131 и -136.

В доклада се отбелязва, че Русия е съсредоточена върху производството и усъвършенстването на варианта Shahed-136, който има полезен товар 10 пъти по-голям от Shahed-131. Говорителят на украинските ВВС Юрий Ихнат заяви на 17 август, че руските сили произвеждат много ракети, хеликоптери и самолети, но не са в състояние да поддържат това производство.

Неотдавна Ихнат прецени, че руските сили ще разчитат на ударни безпилотни самолети, тъй като те са по-евтини и по-лесни за производство от прецизните ракети.

Ихнат заяви, че руските сили в голяма степен изстрелват прецизни ракети, които Русия е произвела наскоро, което показва, че руските сили дават приоритет на насочването на Украйна с прецизни ракети пред възстановяването на запасите си.

Понастоящем руските сили използват безпилотни летателни апарати "Шахед" в Украйна предимно като примамки, така че високоточните ракети да имат по-големи шансове да улучат целите си.

Възможно е руското командване да смята, че големият брой ударни дронове ще позволи на руските сили да преодолеят украинската противовъздушна отбрана, въпреки че дроновете "Шахед" остават най-уязвимата за украинската противовъздушна отбрана високоточна оръжейна система на Русия.

Дроновете Shahed не носят достатъчен полезен товар, за да нанесат значителни щети на най-критичните военни цели, и руските сили вероятно ще продължат да използват дроновете за поразяване на меки и граждански цели в Украйна.

В репортажа на Washington Post се посочва, че Русия изпитва затруднения да произвежда собствени варианти на безпилотните самолети "Шахед" с желаното темпо и качество. The Washington Post се позовава на експерти, които въз основа на изтеклите документи са преценили, че заводът за производство на безпилотни летателни апарати в Алабуга е произвел само външните компоненти за 300 безпилотни летателни апарата и изостава от графика с около един месец.

В изтеклите документи се посочва, че заводът в Алабуга изпитва затруднения при попълването на длъжностите за специалисти и че работниците, включително и този, който е изтекъл документите, се борят с морални проблеми и че заводът е трябвало да прилага стимули като увеличаване на заплащането и принудителни мерки като изземване на паспорти, за да задържи работниците.

В документите се посочва също така, че заводът в Алабуга се бори за получаване на необходимите компоненти за дронове от чуждестранни източници, тъй като Русия произвежда само четири от 130-те необходими вътрешни компонента, а неотдавнашните общи санкции на САЩ допълнително са възпрепятствали способността на Русия да придобива някои електрически компоненти.

Русия вероятно не е доволна от качеството на безпилотните самолети Shahed-131- и -136, които получава от Иран, но вероятно се стреми да запази Иран като дългосрочен стратегически партньор в областта на отбраната. Изтеклите документи на Washington Post сочат, че Иран постоянно е имал предимство пред Русия с предоставянето на безпилотните самолети Shahed при ирански, а не при руски условия.

В документите се посочва, че Иран е използвал преговорите, за да предостави на Русия по-малкия дрон Shahed-131, въпреки че Русия категорично е предпочитала по-големия Shahed-136.

The Washington Post съобщи, че около 25 % от предоставените от Иран безпилотни летателни апарати се доставят повредени, а много от тях дори не функционират.

Русия продължава да се представя като подкрепяща или партнираща на Иран в други стратегически инициативи, включително да популяризира иранските оръжия на провеждащия се форум за развитие на армията "Армия-2023", да продължава двустранните дискусии за сътрудничество в областта на отбраната и да се стреми да изгони американските сили от Сирия, въпреки това.

В руските доклади за състоянието на моста Чонхар в окупираната Херсонска област се посочва, че украинските удари са прекъснали основна руска наземна комуникационна линия към Крим за 11 дни.

Окупационният министър на транспорта на Крим Анатолий Цуркин заяви на 16 август, че движението по пътния мост Чонхар, свързващ Крим с окупираната Херсонска област, е възобновено, след като украински удар на 6 август повреди моста и принуди властите да пренасочат гражданския и вероятно военния трафик.

Пътният мост е част от критичен руски маршрут за доставки, а възобновяването на движението по моста 11 дни след удара показва, че украинската кампания за забрана на движението срещу руските дълбоки тилови райони в Южна Украйна е в състояние временно да наруши руската логистика, подпомагаща руската отбрана на критичните сектори на фронта по време на украинското контранастъпление.

Състоянието на железопътната дейност по железопътния мост в Чонхар към момента не е известно, както и състоянието на повредения пътен мост през Хеничешкия проток.

Руските власти вероятно са се насочили към лица, свързани с Движението за защита на правата на избирателите "Голос", включително към неговия съпредседател Григорий Мелконянц, за да потиснат значима електорална опозиция в подготовка за президентските избори през 2024 г.

Руските опозиционни информационни агенции съобщиха, че руските власти са претърсили помещенията на 14 сътрудници на Мелконянц в осем области във връзка с делото срещу Мелконянц.

Съобщава се също, че руските власти са арестували координатора на движението "Голос" Владимир Егоров по обвинение в неподчинение на полицията и са претърсили дома на Егоров във връзка с делото срещу Мелконянц.

Съпредседателят на Движение "Голос" Станислав Андрейчук заяви, че делото срещу Мелконянц е свързано с предстоящите регионални избори в Русия и заяви, че руските власти са затруднили отразяването на руските избори от "Голос" през последната година.

Движение "Голос" доскоро оставаше основната независима организация за наблюдение на избори в Русия.

Според съобщенията служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са задържали на 17 август адвоката на арестувания бивш офицер от ФСБ и яростен националист Игор Гиркин. Руски източници твърдят, че служители на ФСБ са задържали адвоката на Гиркин, Александър Молохов, в Ялта по подозрение в изнудване, след като бил поканен в града от предприемач по арбитражно дело и му предложили пари.

Руските източници твърдят, че служителите на ФСБ са задържали Молохов в продължение на 10 часа, преди да го освободят, но не са образували наказателно дело.

На 16 август подозрително е починал затворен бивш генерал от Федералната служба за защита на Русия (ФСБ), за когото се твърди, че е знаел за частната резиденция на руския президент Владимир Путин на Черно море. Генадий Лопирев, бивш генерал-лейтенант от руската Федерална служба за защита (ФСО), който излежаваше присъда за подкуп в наказателна колония в Рязанска област, Русия, почина на 16 август.

Председателят на Комисията за обществен надзор на Рязанска област Виктор Боборыкин не съобщава причината за смъртта на Лопирев, но руски вътрешен източник твърди, че Лопирев е бил "неочаквано" диагностициран с левкемия на 14 август, след като внезапно се е оплакал от задух въпреки нормалните здравни показатели.

Вътрешният източник твърди, че Лопирев е бил "пазител на тайните", свързани с изграждането на черноморската резиденция на руския президент Владимир Путин в Геленджик, често наричана "Дворецът на Путин".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини