Министър Тагарев: Русия постоянно провокира НАТО

Не можем да изключим сблъсък между НАТО и Русия в Черно море, но се стремим да избегнем ескалация. Това обаче зависи от действията на Русия. Русия провокира НАТО постоянно, включително и с разширяване на зоната, в която осъществява контрол, каза днес пред NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По повод предупредителната стрелба от Русия и обиск на кораб в близост до българската икономическа зона в Черно море министърът изрази мнение, че все още да се минава през териториалните води на България и Румъния е по-безопасно, отколкото през Турция.

Тагарев посочи, че кога ще свърши войната зависи от Украйна, а основното условиe за това е да си възстанови контрола върху всички своr територии. Той не приема насериозно твърденията на бившия американски президент Доналд Тръмп, че може да спре войната за 24 часа

Министърът на отбраната за пореден път подчерта, че България няма избор, освен да поддържа наличните изтребители "МиГ-29", докато можем изцяло да изпълняваме мисиите по охрана на въздушното си пространство с поръчаните F-16.

Тагарев коментира и задържането на българи във Великобритания за шпионаж. "Арестът е от февруари. За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление невинаги е налице това доверие, макар че сме съюзници с Великобритания в НАТО. В нашия случай направихме много, за да изграждаме доверие със съюзниците", поясни той.

Министърът обърна и внимание на действията на британските служби - арест, обвинение и насрочване на дело и в България при подобен случай - освобождаване и възможност да се пътува в чужбина.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини