Армия от дронове: 270 Вампира отиват на фронта в Украйна

Украинските сили за отбрана ще получат повече от 270 ударни БПЛА "Вампир" благодарение на средствата, събрани като част от проекта "Армия от дронове". Това се съобщи Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна, цитирана от Униан.

"Ние прехвърляме повече от 270 ударни БПЛА от армията от дронове на фронта. Произведените в Украйна дронове "Вампир" са оборудвани с термовизионни камери, така че работят перфектно и откриват вражески цели привечер и през нощта. Освен това тези дронове са способни да носят товари до 15 кг. И тези "подаръци", които те ще донесат, определено няма да се харесат на окупаторите", се казва в съобщението.

От стартирането на проекта "Армия от дронове", който се изпълнява от Държавната служба за специални комуникации, Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна и Министерството на цифровата трансформация, вече бяха закупени хиляди дронове, повече от 200 подразделени бяха снабдени с тях и бяха обучени 10 000 оператори.

Производството на украински дронове

Преди година, на 1 юли 2022 г. Украйна започна да набира средства за подпомагане на въоръжените сили на Украйна с помощта на проекта "Армия от дронове". Желаещите могат да направят дарение на сайта UNITED24 или да дарят собствен дрон.

На 14 август, след като се срещна със защитниците в Донецка област и обсъди техните приоритетни нужди, Зеленски определи увеличаването на производството на украински дронове като една от най-важните задачи.

Министерството на отбраната заяви, че в Украйна в момента има бум в производството на дронове. Кабинетът на министрите на Украйна инвестира 40 милиарда гривни (над милиард евро) в украински производители на дронове тази година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини