Проведе се обществено обсъждане на бюджета за текущата година на Димитровград

Изображение 1 от 4

    Публично обсъжда на проектобюджетът на Община Димитровград за 2023 година се проведе на 23.08 в зала „Гросето”. Той бе представен от кмета Иво Димов, главния експерт „Бюджет” Галя Делчева и началник отдел „Приходи” Росен Кузев. Проектобюджета на община Димитровград е разработен  така, че да гарантира финансова обезпеченост и стабилност на всички структури на бюджетна издръжка, чрез спазване на финансова дисциплина. Осигуряване на средства във всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, култура, спорт и други. С цел осигуряване ритмичността на работата в общините до приемането на общинските бюджети, в края на 2022 година беше обнародван т.нар. „удължителен закон”. С него се определиха някои специфични правила за работа на общините, до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023г. В проекта на бюджет са предвидени както средства за необходимите разходи, включително вече извършените за първите седем месеца, така и достатъчно резерви за минимизиране рисковете при евентуално влошаване на социално-икономическите и политическите условия. Запазването на бюджетната устойчивост на Общината е първостепенна задача и от особено значение е финансовото управление и контрол да се извършват при засилена финансова дисциплина, като не се поемат ангажименти за разходи, които финансово не са обезпечени.

    „Проектобюджетът за 2023 година ще бъде първият общински бюджет съставен, приет и изпълняван в условията на приет и обнародван в средата на бюджетната година закон за държавния бюджет.”, каза в своето изложение кмета на общината Иво Димов.

    Проектобюджетът на Община Димитровград за 2023 година е 81 045 676 лв. по приходната и разходната част и има 34 % ръст спрямо първоначалния бюджет за 2022 година, който е 60 639 660 лв., и 12 % ръст спрямо актуализирания бюджет в края на 2022 година, който е 72 104 086 лв. В заложените в проектобюджета за 2023г. 81 045 676 лв. са предвидени приходи за делегирани от държавата дейности в размер на 43 008 896 лв. И приходи за местни дейности в размер на 38 036 780 лв. Най-много средства от бюджета за тази година са предвидени за Образование – 31 310 612 лв. или 39 % от общия размер на бюджета.Следват тези за благоустрояване: ремонт улици, ВиК, осветление, чистота, озеленяване и опазване на околната среда – 19 899 704 лв. или 25 %. За почивно дело, култура, спорт и религиозни дейности – 4 246 063 лв. или 5 %. За здравеопазване и социални дейности – 10 454 213 лв. или 13  % от общия бюджет. Със средствата предвидени в инвестиционната програма са предвидени да бъдат извършвани ремонти на улици и благоустрояване както в градската среда, така и по кварталите и малките населени места.  По-важни акценти в инвестиционната програма са:  Рехабилитация и реконструкция на част от ул. „Бузлуджа” и ул. „Подполковник Калитин”, гр.Димитровград; Основен ремонт на участък от обслужваща улица и прилежащ паркинг, намиращи се източно от блок № 9 на бул. „Стефан Стамболов”, гр.Димитровград; Реконструкция на ул. „Кооперативна“; Реконструкция на участък от обслужваща улица и прилежащ паркинг, намиращи се северно от блок № 4 ул. „Емилиян Станев”, гр.Димитровград; Реконструкция на ул. „Оборище“; Основен ремонт на  участък от обслужваща улица и прилежащ паркинг, намиращи се източно от бул. „Трети март“, гр.Димитровград; Рехабилитация на ул. „Панайот Волов“ и две обслужващи алеи; Основен ремонт на участък от обслужваща улица и прилежащ паркинг западно от блок 2 на ул. „Захари Стоянов“; Основен ремонт на ул. „Д-р Теню Стоилов“ гр.Меричлери - 1600 м; Рехабилитация на ул. „Васил Левски“ с.Ябълково - 2 км; Реконструкция на ул. „Васил Левски“ по плана на с. Скобелево и др. Ще продължат ремонтните дейности и за:Рехабилитация на бул. „Г.С.Раковски“ в участък от ул. „Гоце Делчев“; Реконструкция на ул. „Груди Кирков“, ул. „Климент Охридски“, ул. „Цар Борис I”; Основен ремонт на ул. „Хеброс“, ул. „Нов Живот“ и ул. „Райна Княгиня“ в кв. Черноконево; Основен ремонт на участък от ул. „Анри Барбюс“; Основен ремонт на участък от ул. „Цар Симеон“. И през 2023 година ще продължи изпълнението на проекти със средства от Европейския съюз и други международни програми. Събираемостта на данъците за тази година възлиза на 70 % от общо планираните приходи. В обсъжданията в залата активно се включиха граждани с предложения и въпроси. Предстои проектът за бюджет да бъде дебатиран и гласуван в Общинския съвет.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини