АКФ: Кандидат-строителите на "Балкански поток” са се договаряли тайно и в София

Освен в Истанбул, кандидат-изпълнителите на газопровода "Балкански поток” тайно са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова, БАКБ, съобщи Антикорупционният фонд (АКФ). Това става яснo от хакнатия мейл на близкия до Владимир Путин политик и предприемач Александър Бабаков.

За срещата между руската руската ТМК и саудитската “Аркад” в София се разбира от писмо от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице от ЕС, точно в това си качество.

Вчера АКФ съобщи за друго писмо, от което се разбира, че двамата основни кандидати за изпълнители на тръбопровода са се договaряли предварително под руско ръководство на среща в Истанбул. "Балкански поток" е името, под което в България беше построено продължението на газопровода "Турски поток", което достига до Сърбия.

За строителството на тръбопровода беше обявен търг от държавната фирма “Булгартрансгаз” и първоначално за победител беше обявен саудитският консорциум „Аркад“. „Аркад“ беше декласиран и се пристъпи към сключване на договор с втория кандидат: консорциумът „Газово развитие и разширение в България“. Той включва италианските компании „Бонатти С.П.А“, „Макс Щрайхер С.П.А.“ и „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ – клон България. Последната фирма реално е собственост на Дмитрий Пумпянский. Той е в санкционния списък на ЕС, като близък до Путин.

Вместо да се подпише договор с арабите, "Булгартрансгаз" реши да смени избора си и да сключи договор с руския кандидат. Казусът стигна до Комисията за защита на конкуренцията и накрая бе подписан договор с “Аркад”.

В писмото от Цветелина Бориславова до Александър Воробьов става ясно, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договарящите се страни (contracting parties) за изпълнението на проекта. Писмото е от 19 юли 2019 година. “Кои са тези “договарящи се страни” не е ясно, тъй като процедурата на хартия е обществена поръчка за изграждане на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго освен обслужваща банка на възложителя, държавната “Булгартрансгаз”", пише АКФ. Процедурата за избор на финансираща банка на този проект е стартирана едва година по-късно, през юни 2020г.

Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и “Газпромекспорт”, че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата от един от участниците,“Консорциум – Газово развитие и разширение в България”. Официално този консорциум е с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България). В хакнатите мейли обаче, включително и в този, обжалващият консорциум се реферира с името на явно основния си скрит участник – руската ТМК.

Преговори межу ТМК и "Аркад"

Според АКФ скандалното е в предисторията, която този мейл разкрива: “Няма напредък в преговорите, които се проведоха в офисите на нашата банка в София между Аркад и ТМК”, тоест между първия и втория класиран участник след подаване на документите за участие в процедурата. “Преговорите според мейла са били “по наша инициатива”, като остава отворен въпроса кои сме “ние” – банката или тя действа от името на българската власт (тогава на власт е ГЕРБ, а Бориславова е известна освен като банкер и като бизнес и семеен партньор с тогавашния премиер Бойко Борисов)”, уточняват от АКФ.

От Фонда повдигат въпроса “кой е истинският възложител на този проект и дали цялата процедура по изграждането не е само параван за поети на по-високо ниво геополитически ангажименти”.

Строителството на газопровода през България започна през 2019 г., а беше пуснат в експлоатация през януари 2020 г. Това стана при управлението на ГЕРБ със заявката, че ще донесе инвестиции. На практика обаче страната събира само транзитни такси и по мнението на експерти ще са нужни поне 15 години, за да се изплати сумата за изграждането му - близо 3 милиарда лева без ДДС.

По тръбата, дълга 450 км, тече природен газ, който руската компания „Газпром“ продава на Сърбия. Така само Русия има реални ползи от него и по оценки на много наблюдатели целта на Москва още преди войната беше да заобиколи Украйна при транзита на газ.

И тръбите, и работниците от Русия

Саудитската „Аркад“ нае подизпълнители от Русия, Беларус и други държави, които са свършили част от работата и са получили голяма част от парите.

"Капитал" разкри, че "Аркад" предварително са купили тръбите за газопровода за близо 300 млн. лева от "Комплишънс дивелъпмънт С.а.р.л.". Това е станало още преди да бъде подписан договор за изпълнител. Прояверка в платформата ImportGenius, която използва данни от митниците, показа българският клон на „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ е направил 59 доставки на тръби през пристанище Варна, като всички те са произведени от "ВОЛЖСКИЙ ТРУБНЫЙ ЗАВОД", който също е собственост на близкия до Путин олигарх Дмитрий Пумпянский. Доставки на тръби в България от тези две фирми са направени и през 2021 г, което може да означава, че са използвани и за строителството на газовата връзка с Гърция.

Освен като заместник-председател на руската Дума и съветник на президента Путин, Александър Бабаков е известен като участник в няколко корупционни скандала, между които финансирането на партията на Марин льо Пен във Франция и осветен от “Ню Йорк Таймс” опит за подкупване на български заместник министър на енергетиката през 2013 година по отношение на проекта “Южен поток”.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини