142 автентични ордена, знаци, почетни звания и медали представени от смолянския исторически музей в Димитровград

В Димитровград днес бе открита изложбата „За честта и славата на България“, която е грижливо събирана колекция на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, съставлявана от 142 автентични образци на ордени, знаци, почетни звания и медали, подредени по старшинство от Освобождението на България през 1878-а до 1991 г.
Експозицията и нейната стойност многократно надвишава тази на гостувалите досега изложби в Исторически музей – Димитровград, заяви директорът на музея,
Антоанета Станчева. Експонатите са най-високите степени от монархическите отличия - I и II степен на ордена „За военна заслуга“ и II степен на ордена „За гражданска заслуга“ и техните звезди. Орденът „За храброст“ е най-старият и най-популярен у нас и в чужбина български военен орден. Учреден е на 13 януари 1880 г. със специален указ на княз Александър Батенберг.

Експозицията е сред тези, предизвикващи най-голям интерес в страната. През 1988 г., чрез фонд „13 века България“, колекционерът Райчо Пеев Харбалиев прави това значимо дарение на музея в Смолян, най-голямо в историята му, сподели Станчева. През годините близо 4 милиона български и чуждестранни граждани са удостоени с ордени, почетни звания и медали, включени в наградната система на България.
Колекцията от ордени, почетни звания и медали, включени в наградната система на НРБ (1946-1991), е пълна. Най-високото отличие през този период е почетното звание „Герой на НРБ“, а носителите на званието са само 58 души.
Българските монархически отличия са изработвани в чужбина, предимно по външни авторски проекти. Знаците на почетните звания, ордените и медалите на НРБ са изготвени по проекти на български художници и скулптори и са отсечени в Българския монетен двор в София.
Изложбата е реверанс към гражданите и гостите на Димитровград по повод празника града и ще остане до 24 октомври.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини