На 156 британски училища е наредено да затворят сгради заради разпадащ се бетон

На повече от 150 британски училища е наредено да затворят някои сгради, сметнати за опасни, което предизвика гнева на родители и учители в навечерието на новата учебна година и създаде ново главоболие за правителството, предаде "Ройтерс".

Британското министерство на образованието съобщи, че 156 училища са били засегнати от наличието на подсилен автоклавен газобетон (RAAC) в техните сгради, за който властите сега са решили, че има риск от срутване.

Британската образователна система, която все още се възстановява от въздействието на дистанционното обучение покрай пандемията, беше засегната от шестмесечни учителски стачки през 2023 г., в допълнение към предизвикателството, породено от според училищата липса на финансиране в инфлационна среда.

Впечатлението, че жизненоважна национална инфраструктура се разпада, допълва предизвикателството, пред което е изправен министър-председателят Риши Сунак, който се готви за национални избори, очаквани догодина, след стачни действия в образованието, здравеопазването и транспорта.

Министърът на образованието Джилиан Кийгън каза, че по-голямата част от засегнатите училища ще останат отворени за присъствено обучение за всички ученици, тъй като проблемният бетон е открит само в малка част от училищните сгради.

Но някои училища ще бъдат изправени пред пълно или временно затваряне.

"В някои случаи това ще бъде цялото училище", каза министърът, отговарящ за училищата, Ник Гиб пред "Скай Нюз" в петък.

Гиб заяви още, че може да е безопасно за учениците да работят в класна стая с таван, подпрян от стоманени греди.

Новината, че училищата ще бъдат засегнати, идва само няколко дни преди повечето деца да се върнат за новата учебна година след шестседмична лятна ваканция, повдигайки въпроси защо правителството обяви този ход в последния момент.

"Министерството на образованието и правителството пропиляха ценни месеци, прикривайки тази криза, когато трябваше да ремонтират опасни училищни сгради", коментира Майк Шорт, ръководител за образованието в профсъюза UNISON.

Кийгън подчерта, че безопасността е основен приоритет на правителството.

"Това решение беше взето с много предпазливост", отбеляза тя в изявление.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини