Възраждане-2? Кои са хората в новия инициативен комитет около Радев

Инициативен комитет започва подписка за провеждането на референдум за 3 март. 

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА, на която присъстваха евродепутатът Петър Витанов, историкът проф. Искра Баева, бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков. 

Това се случва три дни след като Радев призова за референдум за трети март:

"Ние ще защитим историята, достойнството, бъдещето си от тези посегателства с всички демократични средства и ако се наложи чрез всенародно допитване", посочи Румен Радев на 1 септември, повтаряйки тезата си от Шипка, където определи 3 март като "червената линия на народното търпение".

Днес евродепутатът Петър Витанов, който даде старт на днешната пресконференция на инициативния комитет, почти дословно повтори тезата на президента и обяви готовност за провеждане на "всенародно обществено допитване". Въпреки това всички присъстващи днес отрекоха комитета да е политически проект на Румен Радев и се зарекоха, че става дума само за гражданско движение.

В комитета участват хора, които издигнаха Румен Радев като кандидат за президентската надпревара през 2021 г. Сред тях са още Искра Баева, Весела Лечева, Мажд Алгафари, Велислава Дърева, Виза Недялкова, Ангел Марин и други.

"В инициативния комитет има хора, които са го подкрепяли (Румен Радев - б.а. ), но и такива, които са го критикували. Идеята на тази маса тук не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник", каза Петър Витанов.

В края на юли ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Едно от предложенията в него е 24 май да замени 3 март и да стане национален празник на страната. Към момента и трите партии поддържат предложението. Предстои текстовете да се гледат на три четения в НС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини