"На сила се отговаря със сила": България оборудва с ракети бреговата охрана

България е започнала да оборудва с ракети бреговата охрана. Това съобщи премиерът Николай Денков, като уточни, че целта е "никой да не смее да доближи черноморските ни градове". Министър-председателят каза това по време на формата, в който отговаря на въпроси, зададени му от потребители във "Фейсбук".

Денков подчерта, че страната ни трябва да развие военноморските си сили, за да може те да са достатъчно подготвени да защитават държавата. Повод за коментара му стана напрежението в Черно море, породено от руската агресия в Украйна.

"В момента не виждаме пряка заплаха за българските пристанища, но на сила се отговаря със сила. Затова сме започнали да купуваме ракети за бреговата охрана, за да не смее никой да доближава черноморските ни градове", каза той, като припомни руските ракетни удари по Варна от 1915 г., извършени по вода.

По думите му националният интерес на България е фронтовата линия и агресорът в лицето на Русия да бъдат възможно най-далеч от границите на страната. Това била и причината България да подкрепя Украйна по всички възможни начини.

"Руски политици многократно казаха, че след Украйна следват балтийски републики и Молдова. Крайно време е българските граждани да си отворят очите, че има един агресор, който иска да си върне имперското влияние", допълни Денков.

Обща система за заплатите в администрацията

Премиерът каза още, че с финансовия министър Асен Василев са поискали справка от всички министерства за заплатите в тях. До 15 септември се очаква тази информация да бъде събрана и след това ще бъде направена обща система, която да премахне дисбаланса в трудовите възнаграждения в администрацията. Така щяло да се избегне лобирането от ресорните министри, които в разговори с финансовия министър се опитвали да договорят по-високи заплати за своето ведомство.

При катастрофи кръвните проби ще излизат по-бързо

Николай Денков коментира и темата с промените в Наказателния кодекс, които бяха използвани от МВР като повод от началото на август да се отнемат автомобили на хора, които са хванати да шофират след употреба на алкохол или наркотици. Според него най-важно е да се изградят още лаборатории, които да обработват резултатите от кръвните проби, за да не чакат гражданите по няколко месеца.

"Процесът е задвижен. Единственото, което ни бави, е времето за обществените поръчки и обучаването на експерти. Обсъждаме при произшествия, особено тежки, пробите да излизат до седмица. Ще има приотизиране. Трябва да се затегнат вратички в закона, за да може никой да не отказва кръвен тест. Ако някой откаже, трябва да има друг вариант за надеждна проверка, който обсъждаме с химици", добави Денков.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини