Отложиха Оскарите заради стачката в Холивуд

Връчването на почетните награди "Оскар" беше отложено от ноември за януари на фона на историческата стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на организаторите.

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда водещите киноотличия, не посочи причините за отлагането на церемонията, която първоначално беше насрочена за 18 ноември. Въпреки това, според съобщения в медиите, организацията е очаквала удължаване на стачката, която парализира Холивуд от месеци.

Т.нар. награди на Управителния съвет на киноакадемията се организират всяка година в Лос Анджелис, за отдадат почит към изключителни кариери. 

Социалното движение напълно преобърна календара на Холивуд. Наградите "Еми", най-престижните телевизионни отличия, наскоро бяха отложени от септември за януари по същата причина.

Към сценаристите, които стачкуват от май, през юли се присъединиха актьорите в стачка, каквато Холивуд не е виждал от 1960 г.

Директивите на профсъюзите забраняват на актьорите не само да се снимат във филми или сериали, но и да се появяват на червения килим  или да участват в промоционални събития.

Това означава, че церемонията вероятно ще се състои без посочените звезди. Следователно церемонията вероятно щеше да се състои без имената на звездите.

С почетни награди "Оскар" ще бъдат удостоени актрисата Анджела Басет, актьорът, режисьор, сценарист, текстописец, продуцент и писател Мел Брукс и филмовата монтажистка Каръл Литълтън.

На церемонията за 14-ите отличия на Управителния съвет на киноакадемията хуманитарна награда "Джийн Хершолт" ще получи Мишел Сатър от института "Сънданс".

Почетните награди преди се връчваха по време на същинската церемония за "Оскар"-ите, но през 2009 г. се превърнаха в отделно събитие. На вечерята, която не се предава по телевизията, приятели и колеги от бранша могат да произнесат по-дълги и лични речи за наградените, преди те да приемат златната си статуетка.

На този етап никой не е напълно сигурен как стачката ще се отрази на наградния сезон, чиято кулминация са "Оскар"-ите, особено ако не се постигне решение до края на годината. Понастоящем 96-ите награди на американската киноакадемия са планирани за 10 март, а номинациите трябва да бъдат обявени на 23 януари.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини