Западни издания коментират резултатите от срещата на Г-20 в Делхи

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че срещата на Г-20 е успех за Русия, след като критиките заради инвазията в Украйна бяха притъпени в съвместната декларация, извежда в заглавие в. "Гардиън".

Британското издание отбелязва, че в тазгодишната декларация формулировките за руската инвазия в Украйна бяха видимо смекчени в сравнение с декларацията от миналогодишната среща на Г-20.

"Успяхме да предотвратим опитите на Запада да "украинизира" дневния ред на срещата", каза Лавров в края на срещата на върха в Делхи.

Индийският премиер Нарендра Моди приветства дипломатическия триумф, след като всички членове на Г-20, включително Китай, постигнаха труден консенсус и подписаха съвместната декларация, обхващаща въпроси като климата, икономическото сътрудничество и предизвикалата най-много разногласия тема за войната в Украйна.

Формулировките за инвазията в Украйна бяха видимо смекчени изглежда за да успокоят Китай и Русия, избягвайки осъждането на Москва, каквото беше включено в миналогодишната съвместна декларация от срещата на Г-20 на остров Бали. Смекчените формулировки предизвикаха критиките на Киев, който каза, че съвместната декларация "не е нещо, с което можем да се гордеем".

Лавров отбеляза дипломатическия успех за Русия. Декларацията "изцяло отразява нашата позиция", каза той.

Министърът допълни, че не е очаквал западните държави да се съгласят с формулировките в декларацията, след като руската и китайската делегация заявиха ясно, че вече няма да приемат острите формулировки за осъждане на войната в Украйна от миналогодишната среща на върха.

"Вероятно съвестта им се е пробудила", каза Лавров и добави: "Честно казано, не го очаквахме. Бяхме готови да защитаваме нашата формулировка на текста".

Министърът посочи, че това е знак, че глобалният Юг вече няма да следва Запада. "Те не искат да бъдат поучавани да следват формулата на Зеленски", каза Лавров и добави: "Това е неуважение към развиващите се държави. Това е неоколониализъм от страна на западните страни и този път те се провалиха".

Лавров похвали ролята на Индия в преговорите и посочи, че Делхи е осуетил опитите за "политизиране" на срещата на върха на Г-20. Индия има дълбоки исторически връзки с Русия, която е най-големият доставчик на оръжие за Делхи, поради което азиатският гигант запазва твърд неутралитет по отношение на войната в Украйна. Индийската страна отклони молбите на други държави от Г-20 Украйна да вземе участие в срещата, посочва британското издание.

САЩ и държавите от Европейския съюз, които похарчиха милиони долари въоръжавайки Украйна срещу Русия и продължават да осъждат Москва за инвазията, подчертаха, че компромисът е стъпка напред в усилията за мир в региона.

Френският президент Еманюел Макрон, каза вчера, че срещата на Г-20 е "изпратила послание за мир, докато Русия все още води войната си в Украйна" и е "потвърдила изолацията на Москва".

"Нека бъдем честни, Г-20 не е форум за политически дискусии", посочи Макрон и добави: "Това не е мястото, където ще видим важни развития предвид ситуацията на терен".

Канадският премиер Джъстин Трюдо, каза, че се е надявал на по-остри формулировки в декларацията за действията на Русия, но добави: "Ако зависеше от останалите лидери, декларацията щеше да бъде доста по-мека".

Турският президент Реджеп Ердоган, който посети Русия миналата седмица, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин по въпроса за възобновяването на Черноморската зърнена сделка, позволявала на Украйна безопасно да изнася зърно и други стоки до излизането от нея на Москва, каза, че отново подробно е обсъдил темата с Лавров по време на срещата на върха на Г-20.

Макар да предупреди западните лидери, че "всяка инициатива, която изолира Русия, е обречена на провал", Ердоган каза, че "не губи надежда за зърнената сделка и че тя може да бъде подновена".

Макрон също така изрази разочарование от, по думите му, "недостатъчните" ангажименти от страната на членовете на Г-20 по въпросите на климата и допълни, че е отговорност и на развиващите се държави да се задължат с целта за нулеви въглеродни емисии и постепенно да се откажат от въглищата през следващото десетилетие.

"Много държави трябва да направят повече", каза френският президент и добави, че "бие тревога" за досегашния неуспех в глобален план да се изпълнят ангажиментите, поети в Парижкото споразумение за климата.

Вероятно най-важната новина от срещата на Г-20 през уикенда беше стартирането на нов икономически коридор, който да свърже Индия с Близкия изток и Европа чрез нова мрежа на жп линии и пристанищна инфраструктура, макар идеята да остава все още в зародиш.

Амбициозният проект бе обявен в събота от индийския премиер Нарендра Моди, американския президент Джо Байдън, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман. Планирането и финансирането на проекта ще бъде обсъдено през следващите няколко седмици, посочва "Гардиън".

На срещата на върха на Г-20 в Делхи развиващите се страни надделяха над съюзниците на Украйна, пише в заглавие в. "Монд".

Френското издание посочва, че след дни на преговори Западът трябваше да приеме компромисна декларация, която не осъжда Русия и отчита позициите на бързо развиващите се страни, които искат да не избират между Москва и Киев.

Гневът на Киев е съизмерим с отстъпките, направени от Запада в противопоставянето му с развиващите се страни, отбелязва вестникът. Веднага щом беше финализирана съвместната декларация от срещата на върха на Г-20 Делхи, украинските власти изразиха огорчението си. „По отношение на агресията на Русия срещу Украйна, Г-20 няма повод да се гордее“, каза в събота говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

Нито руският президент Путин, нито китайският му колега Си Цзинпин участваха в срещата, дори по видеоконферентна връзка. Украинският президент Володимир Зеленски също не участва. Зад кулисите обаче индийският премиер Нарендра Моди и неговите дипломатически екипи договориха труден компромис за приемане на декларация, която не осъжда Русия и по този начин дава предимство на позициите, защитавани от бързо развиващите се страни, които не искат да вземат страна във войната между Москва и Киев. След 18 месеца война този резултат дава представа за баланса на силите между западните съюзници на Киев и държавите от "глобалния Юг“, включително тези от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), въпреки продължаващата изолация на Москва.

В съвместната декларация се призовава, без изрично да се посочва Русия, „да се зачитат принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която запазва мира и стабилността“. „Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия са недопустими“, се казва още в текста, макар Москва често да размахва тази заплаха, за да разубеди Запада да се намеси пряко във войната, посочва "Монд"

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини