Откриха нов вирус в дълбините на Марианската падина

Международен екип от учени съобщи, че е открил нов вирус, изолиран от седименти, донесени от дълбочина 8900 метра, съобщи EurekAlert.

Става въпрос за бактериофаг - вирус, който поразява и се размножава в бактерии. Това са най-разпространените форми на живот на планетата ни, твърдят изследователи.

"Доколкото ни е известно, досега този вирус е изолиран от най-голяма дълбочина в Световния океан", казва морският вирусолог Мин Ван, доктор на науките, от китайския Океански университет в Циндао.

Марианската падина, най-дълбокото място на Земята, достига почти 11 000 метра в най-ниската си точка на дъното на Тихия океан. Животът се запазва в дълбоката и студена тъмнина и "където има живот, можете да се обзаложите, че има и действащи регулатори", казва експертът. "В този случай - вируси".

Новооткритият заразява бактерии от вида Halomonas, които често се срещат в седименти от дълбоките морета и от хидротермалните извори - подводни образувания, подобни на гейзери, от които извира гореща геотермална вода.

Ван обясни, че анализът на генетичния материал от вируса е показал съществуването на неизвестно досега семейство в дълбокия океан. Освен това специалистите са получили нови данни за разнообразието, еволюцията и геномните характеристики на дълбоководните фаги и и взаимодействията между тях и т.нар. гостоприемници.

При предишни изследвания специалистите използват метагеномен анализ за изучаване на вируси, които заразяват бактерии от разред Oceanospirallales, включващ Halomonas. За новото изследване екипът на Ван търси вируси в бактериални щамове, изолирани от техни колеги от същото китайско висше училище. Изследванията им са посветени на микробния живот в екстремни среди, включително в полярни региони и в Марианската падина.

Геномният анализ на новооткрития вирус, идентифициран като vB_HmeY_H4907, показва, че е широко разпространен в океана и има сходна структура с тази на своя гостоприемник.

Морският вирусолог Мин Ван заяви, че проучването насочва към нови въпроси и изследователски области, фокусирани върху стратегиите за оцеляване на вирусите в сурова, уединена среда - и как еволюират съвместно с гостоприемниците си. Новият вирус е лизогенен, което означава, че той атакува и се размножава в своя гостоприемник, но обикновено без да убива бактериалната клетка. При деленето й генетичен материал от вируса също се копира и разпространява.

В бъдещи проучвания, научният екип планира да изследва молекулярния механизъм, който стои зад взаимодействията между дълбоководните вируси и техните гостоприемници. Специалистите също така търсят други нови вируси на екстремни места, "което би допринесло за разширяване на разбирането ни" за тях, казва Ван. Специалистът е на мнение, че "екстремните среди предлагат оптимални перспективи за откриване на нови вируси".

Откритието на научния екип е представено в специализираното издание "Майкробайолъджи спектръм".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини