Британското разузнаване: Руският флот не е способен да осъществява морската блокада на Украйна

След серия загуби в последно време руският Черноморски флот е загубил способността да извършва ефективна морска блокада на Украйна, но все още е в състояние да изстрелва ракети с морско базиране. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Великобритания.

Британското разузнаване твърди, че големите атаки срещу руския флот, кулминацията, на които бе унищожаването на щаба на 20 и 22 септември, са били значително по-разрушителни и координирани от досега в тази война.

Според британските военни експерти физическите загуби на руския Черноморски флот са "почти със сигурност сериозни, но локализирани". Тоест руският флот все още е в състояние да патрулира по руското крайбрежие и да обстрелва Украйна с ракети.

"Въпреки това е вероятно способността му да продължи по-широки регионални патрули за сигурност и да осъществи фактическа блокада на украинските пристанища ще бъде намалена", казват британците.

Отбелязва се, че сега Русия има проблеми със защитата на важните си съоръжения в пристанищата и извършването на планов ремонт на корабите.

"Динамична, дълбока ударна битка е в ход в Черно море. Това вероятно ще принуди Русия да действа реактивно, демонстрирайки, че украинската армия може да подкопае символичната и стратегическа мощ на Кремъл, концентрирана в пристанището на окупирания Севастопол", казва британското разузнаване.

През последните месеци руснаците имаха сериозни проблеми с флота, припомня Униан. През нощта на 13 септември ракетен удар по кораборемонтния завод в Севастопол на практика унищожи руския голям десантен кораб "Минск" и подводницата "Ростов на Дон". И това не бяха първите загуби на руски кораби в тази война.

Предполага се, че не по-малко важно е нападението срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол на 22 септември. Според украинското разузнаване командирът на флота и няколко висши офицери са били убити по време на този удар.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини