Пращаме на Украйна не зенитно-ракетни комплекси, а неизправни зенитно-управляеми ракети, уточни Тагарев

В предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси. Това обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти преди началото на извънредното заседание днес на комисията по отбрана към Народното събрание.

Комисията по отбрана към Народното събрание подкрепи предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

„За“ гласуваха 11 депутати, а „против“ четирима.

Министърът обясни, че България ще предостави на Украйна ракети, които не подлежат на ремонт. Не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е вид, заяви Тагарев. Той не коментира какво е количество и добави, че е готов да дискутира това на закрито заседание на комисията.

В управленската програма на правителството има отбелязан един основен проект за превъоръжаване на Българската армия – закупуване на бойна техника за оборудване на три батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Много сме напреднали в този процес и проектът за инвестиционен разход е внесен в Народното събрание, коментира Тодор Тагарев и добави, че разчита, преди Народното събрание да излезе в отпуск заради местните изборите, да има одобрение на този проект.

На извънредно заседание днес комисията по отбрана към Народното събрание разгледа предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Вносители са Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Христо Иванов ("Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), Делян Пеевски (ДПС), Ивайло Мирчев (ПП-ДБ), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). Проекторешението е внесено днес.

В мотивите на предложението се посочва, че за последните осем месеца руската армия е извършила над 38 хил. обстрела на населени места в Украйна. В резултат са пострадали близо 8000 цивилни граждани, сред които и деца. При тези обстрели са загинали близо 1500 мирни граждани. Точно затова България трябва да подкрепи Украйна в усилията ѝ да защити мирните си граждани от руския обстрел.

България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. 

В периода 15.09.2020г. - 21.07.2022г. в Министерство на отбраната е провеждана процедура с цел възлагане на поддръжка на зенитно-ракетен комплекс С-ЗОО. За участие в процедурата е допуснат единствен кандидат — Концерн за въздушно-космическа отбрана „Алмаз-Антей”. В хода на процедурата от компанията са заявили, че нямат наличност и действащи производствени мощности за ремонт и производство на зенитно-управляеми ракети (ЗУР) от типа 5В55Р(К). От компанията предлагат Министерство на отбраната да се обърне към Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация за наличности от ЗУР от типа 5В55Р(К) в техническа годност от резервите на руската армия. Този вариант очевидно е невъзможен след руската инвазия в Украйна, пише още в мотивите.

По т. 2 от проекта на решение следва да се отбележи, че Министерство на вътрешните работи е придобивало през годините голям брой боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45мм (т.нар. стандартен НАТО калибър). Към момента немалка част от тях се явяват излишни за структурите на МВР. Самите боеприпаси имат и съответния експлоатационен срок на годност. След неговото изтичане обикновено се прибягва до утилизация или унищожаване на боеприпасите, което изисква допълнителни финансови средства, които се заплащат от бюджета.

"БСП за България" за пореден път поиска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Пред журналисти в парламента Атанас Зафиров  коментира, че управляващото мнозинство е "напът да извърши поредното национално предателство", даравяйки поредните боеприпаси за Украйна. "Настояваме за оставка на министър на Тагарев", каза Зафиров

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини