Първият български акробат в Залата на славата в САЩ

Българският акробат Владимир Владев триумфира в Залата на славата по гимнастика на САЩ. Дългогодишният състезател и медалист в националния отбор на България получи сертификата си по време на официална церемония в Сан Хосе. „Този успех дойде след 20 години на упорит труд“, сподели той пред BG Voice. До миналата година е треньор на американския национален отбор по спортна акробатика и получава признанието заради принос в развитието на този спорт в САЩ.

Роден е в Търговище през 1975-а, а когато е на 5 години, учителките в детската градина откриват, че има данни за гимнастика. Той тренира с Румяна Чукарска и Христо Колев в клуб „Светкавица“ – Търговище. Привлича го обаче акробатиката, мечтае да прави сложни номера. Шансът идва в лицето на треньора Кирил Минков, който го забелязва и кани в отбора по акробатика в Сливен.

Владимир заминава да тренира в силната тогава школа по акробатика „Армейско физкултурно дружество“ (АФД) в Сливен. „От 12-годишен живея сам, на интернат, само и само да тренирам акробатика – споделя той. – Бях единствено дете в семейството и на родителите ми не им беше лесно да ме пратят сам на 12 години в друг град.“ Тренира при Кирил Минков, учи и в спортното училище в Сливен, също с акробатика.

В спортната си кариера Владимир Владев постига много успехи. Състезава се заедно с партньора си Румен Лачков във вида двойки мъже. Става европейски шампион и световен вицешампион през 1993 и 1994 г. Двамата имат над 20 отличия от световни и европейски първенства, световни игри и световни купи.

След казармата, където е в спортна рота, завършва и Националната спортна академия със специалност „Спортна акробатика“. Работи 2 години в Турция и една в България като аниматор. „Правех шоута – акробатика и танци“, обяснява той.

Когато е на 28 години, заминава за САЩ, където вече работи като треньор неговият партньор в акробатиката Румен Лачков. „Румен ми каза, че в един клуб в Сан Антонио, щата Тексас са отворили школа. Дойдох в Щатите, защото тук имах по-широко поле за развитие, а и Румен беше тук, помогна ми да се настаня. И днес сме заедно, виждаме се често с него, живеем на 30 км един от друг“, разказва Владимир.

В Сан Антонио той работи като треньор в два клуба. През 2010 г. създава свой собствен клуб Acrobatic Gymnastics of San Antonio (AGSA). Започва с малък клуб, после се прехвърля в голяма зала. Успоредно с това 10 години работи със селекционния комитет и като треньор на националния отбор на САЩ по акробатика – от 2012 до 2022 г. Провежда майсторски класове, семинари и лагери за треньори и състезатели из цяла Америка.

„Вече съм на 48 години и от доста време не правя собствени спектакли с акробатика. Късно ми е за салта, но продължавам като треньор. Скоро ще ходя на семинар с развиващия се отбор на Америка, или както го наричат, „Отбора на младите надежди“, казва Владимир.

„Не съм се състезавал на американска земя, но съм създавал състезатели бойци“, допълва той. Последните 10 години негови възпитаници са в националния отбор, има сребърни медалисти на световно първенство, няколко бронзови медалисти на юношески първенства.

В отбора взема деца от 6-годишни. Родителите ги записват да тренират с идеята да се занимават с акробатика за по-добро общо състояние, а Владимир подбира най-талантливите и работи с тях стъпка по стъпка, докато ги изведе до състезания.

Цялата му история можете да прочетете тук

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини