Нов език е открит в древните руини на Хатуша в Турция

Неизвестен индоевропейски език, непроизнасян от векове, е открит върху глинени клинописни плочки при разкопки в древни руини в Турция.

Новият език е открит в центъра на древната Хетска империя Хатуша (днешен Боязкьой) в Североцентрална Турция. Езикът се използвал от около 1600 пр.н.е. (и може би по-отдавна) до 1100 пр.н.е.

През 1986 г. археологическият обект, където някога е била столицата на Хетската империя, Хатуша, е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради впечатляващата си градска архитектура и великолепните произведения на изкуството, които са останали забележително добре запазени през вековете.

Хетитите са древна група индоевропейци, които мигрират в Анатолия (територия на съвременна Турция), където създават една от най-могъщите империи в района през късната бронзова епоха (1650-1200 г. пр. н. е.).

Освен че са били прочути с уменията си да воюват и майсторството си в обработката на желязо, хетите били известни и с воденето на записки, като документирали своите старателно битки и закони върху глинени плочки. От 80-те години на миналия век досега археолозите са открили почти 30 000 глинени плочки с клинописно писмо в местността Богазкьой-Хатуша.

Повечето от текстовете са написани на хетски език, най-старият засвидетелстван индоевропейски език и доминиращ в Хетската империя, но неотдавнашните разкопки поднасят изненада.

В култов ритуален текст, написан на хетски, е скрит рецитация на непознат досега език.

ХЕТИТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАЛИ ОТ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ

Тъй като това е новооткрит език, изследователите все още не са успели да разшифроват значението на повечето от тях. Изглежда обаче, че най-вероятно е бил говорен от населението на Калашма - област в северозападния край на хетското средище около днешните Болу или Гереде. Характеристиките на езика имат и явни сходства с лувийския, добре познат език, използван в Хетската империя.

Освен това изследователите подозират, че в записите се говори за древен култов ритуал, извършван в Калашма.

"Хетитите са се интересували по уникален начин от записването на ритуали на чужди езици", заявява професор Даниел Швемер (Daniel Schwemer), експерт по древния Близък изток от Университета "Юлиус Максимилиан" във Вюрцбург.

Такива ритуални текстове, написани от писари на хетския цар, отразяват различни анадолски, сирийски и месопотамски традиции и езикови среди. Ритуалите предоставят ценни погледи към малко познатото състояние на езиците на Анатолия от късната бронзова епоха, където не се е говорил само хетски. По този начин клинописните текстове от Хатуша включват пасажи на лувийски и палейски, два други анадолско-индоевропейски езика, тясно свързани с хетския, както и хатически, неиндоевропейски език. Сега езикът на Калашма може да бъде добавен към тях.

В ХОД Е ПО-ПРЕЦИЗНА КЛАСИФИКАЦИЯ НА НОВИЯ ЕЗИК

Тъй като е написан на новооткрит език, текстът на Kalasmaic все още е до голяма степен неразбираем. Колегата на професор Швемер, професор Елизабет Рикен (Elisabeth Rieken) от Университета в Марбург, специалист по древни анатдолийски езици, потвърждава, че текстът принадлежи към семейството на анатолийско-индоевропейските езици.

Според Рикен, въпреки географската си близост до района, където се е говорил палайски, текстът изглежда споделя повече характеристики с лувийския. Доколко езикът на Калашма е свързан с другите лувийски диалекти в Анатолия от късната бронзова епоха ще бъде предмет на по-нататъшно изследване.

New Indo-European Language Discovered, Universität Würzburg

A New Language Has Been Unearthed From Ancient Ruins In Turkey, IFLScience

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини