Германия увеличава патрулите по "трафикантските маршрути" на границата си с Полша и Чехия

Германия заяви в сряда, че ще засили полицейските патрули по това, което нарече "трафикантски маршрути" на границата си с Полша и Чешката република.

Този ход идва, когато Германия се опита да предотврати влизането на нелегални мигранти в страната и само ден след като полицейски акции в цялата страна разкриха трафик на мигранти.

Скорошният скок на пристигащите мигранти отново разпали дебата за имиграцията в Германия и оказа натиск върху правителството на страната, ръководено от канцлера Олаф Шолц.

Вътрешният министър Нанси Фейзър не уточни колко още гранични полицаи ще бъдат изпратени.

Но тя добави, че новият контрол ще влезе в сила тази седмица. "Целта ми е да оказвам максимален натиск върху трафикантите и да защитавам хората".

Фейзер обаче подчерта, че този ход не означава, че ще бъдат установени фиксирани гранични проверки. Последният път, когато Германия направи това беше през 2015 г., когато установи гранични проверки по границата си с Австрия, на фона на скок на преминаванията.

Вътрешният министър каза, че не "изключва" налагането на фиксиран контрол в бъдеще, ако новите мерки не са ефективни.

Миграцията причинява противоречия

Германските общини призоваха федералното правителство да осигури повече финансиране, за да се справи с нарастването на пристигащите мигранти, посочвайки разтегнатото настаняване и услуги, които изглеждат подобни на събитията от 2015 г., когато Германия прие над 1 милион бежанци, главно бягащи от войната в Близкия изток .

Опозиционните партии в Германия също призоваха правителството да ограничи броя на търсещите убежище, като консервативният премиер на Бавария Маркус Зьодер предложи годишна горна граница за търсещите убежище от 200 000 души.

Берлин също е в противоречие с Италия относно миграцията и неотдавнашния скок. Преди две седмици Германия се опита да спре споразумение с Италия за приемане на някои от пристигащите, обвинявайки Рим, че не спазва дълго оспорваните правила, налагащи молбите за убежище да се обработват в страната на първо пристигане от ЕС.

От своя страна италианският премиер Джорджия Мелони разкритикува германското правителство за предполагаемо финансово подпомагане на "неправителствени организации, ангажирани с приемането на незаконни мигранти на италианска територия и в спасителните операции в Средиземно море".

Двете страни все още се надяват да намерят решения на ниво ЕС, където опитът за реформиране на политиката на блока за миграция и убежище беше спрян поради несъгласия между 27-те членки на ЕС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини