Истанбулската конвенция стана задължителна за ЕС

Истанбулската конвенция влиза в сила в Европейския съюз на 1 октомври, неделя и става задължителна за всички европейски институции и държавите членки. Говорител на Европейската комисия заяви миналата седмица, че, въпреки че не е ратифицирана на национално ниво от няколко страни, сред които България, Конвенцията е правно обвързваща за всички държави членки от общността. Той цитира Договора за функциониране на ЕС, според който сключените от ЕС споразумения с международни организации, са обвързващи за държавите членки и институциите на Съюза.

Истанбулската конвенция е цялостна правна рамка, насочена към защита на жените срещу всички форми на насилие. Тя има за цел да предотвратява, преследва и премахва насилието срещу жени и домашното насилие, както и да прилага всеобхватни и координирани политики.

В началото на юли ЕС прие окончателно Конвенцията, с което задължи и държави членки да прилагат мерките по нея.

„Насилието срещу жени е недопустимо в нашите демократични общества. Всяка трета жена е била жертва на физическо или сексуално насилие. Твърде много от тях не го докладват. Твърде много нарушители остават ненаказани. Трябва да действаме и Истанбулската конвенция е нашият правен отговор за укрепване на правата на жените. Ще продължим да насърчаваме държавите-членки да предприемат необходимите мерки за предотвратяване на насилието срещу жени и да гарантират ефективна защита и подкрепа за всички жертви“, заяви вицепрезидентът по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

„Влизането в сила на Истанбулската конвенция е важен крайъгълен камък за ЕС. Този златен стандарт признава, че насилието срещу жени представлява нарушение на техните човешки права. За да живеем всички в честен и справедлив Европейски съюз, жените и момичетата трябва да могат да живеят без ежедневна несигурност, страх и насилие. Влизането в сила на Конвенцията е историческо събитие и добра стъпка в тази посока”, заяви Хелена Дали, комисар по въпросите на равенството.

21 държави от ЕС са ратифицирали и на национално ниво Истанбулската конвенция. 6 държави не са го направили - България, Литва, Латвия, Словения, Чехия и Унгария. През 2021 г. Съдът на ЕС постанови, че Европейският съюз като цяло може да ратифицира конвенцията с гласуване с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие заради отказа на някои държави да я приемат.

През 2018 г. Конституционният съд на България прие решение, в което се посочва, че Истанбулската конвенция застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“ (gender), които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини