Вече и в Армения Путин е престъпник

Парламентът на Армения ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд, съобщи Арменпрес.

Гласовете "за" бяха 60, нито един депутат не се въздържа, а 22-ма депутати от опозиционните фракции Хаястан и Патов Унем гласуваха "против".

Всички държави, подписали хартата, трябва да се съобразят с решението на Международния наказателен съд, който издаде постоянна заповед за арест на руския диктатор Владимир Путин.

Намерението на Армения да признае юрисдикцията на Международния наказателен съд провокира гняв в Русия, чиито отношения с Ереван бяха обтегнати от нахлуването на руските сили в Украйна и от възстановяването на пълния контрол на Азербайджан над Нагорни Карабах, който в продължение на три десетилетия беше под контрола на етнически арменци.

Москва вече предупреди, че подобна стъпка ще има за Ереван „сериозни последици“ и определи решението като признак за „изключителна враждебност“.

С ратифицирането на Римския статут ще бъде създадена гаранция, че при потенциална инвазия в Армения „Международният наказателен съд ще има компетентност“, което ще има „възпиращ ефект“, каза Егише Киракосян, представител на Армения по въпросите на международното право пред арменските депутати.

Отношенията между Армения и Русия преминават през турбулентен период, като Ереван обвини Москва, че е изоставила Армения в конфронтацията с Азербайджан.

През последните месеци арменският премиер Никол Пашинян предприема стъпки за сближаване със Запада и се надява на помощ от САЩ и ЕС.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини