НАТО предупреди, че боеприпасите за Украйна са на привършване

Боеприпасите, с които западните страни могат да подкрепят Украйна, привършват. Това съобщиха високопоставени военни служители на НАТО и Великобритания, цитирани от Би Би Си, като призоваха за засилено производство.

Войната на Русия срещу Украйна започна в началото на 2022 г. Оттогава тя е подкрепяна от НАТО, страните от Европейския съюз (ЕС), Великобритания, наред с други държави, както с финансова помощ, така и с боеприпаси и оръжия.

На ден Украйна изстрелва хиляди снаряди и в момента повечето от тях идват именно от НАТО.

Във вторник по време на Варшавския форум за сигурност адмирал Роб Бауер, най-високопоставеният военен служител на НАТО, предупреди, че боеприпасите за Украйна са на привършване. Той каза, че това е резултат от десетилетия на недостатъчни инвестиции в отбраната.

"Нуждаем се от големи обеми. Икономиката, която изградихме заедно за 30 години в нашите либерални икономики, е подходяща за много неща - но не и за въоръжените сили, когато се води война", каза той.

Бауер призова страните членки на Алианса да увеличат производството си. Към този призив се присъедини и министърът на отбраната на Обединеното кралство Джеймс Хийпи.

"Ако сега не е моментът да се харчат 2% за отбрана, когато в Европа се води война, тогава кога е?", каза той.

Хийпи каза, че подкрепата за Украйна трябва да продължи, а страните трябва да намерят начин да увеличат производството си. "Ако ние спрем, това не означава, че Путин автоматично спира", каза той.

Според данните на министерството на отбраната на Обединеното кралство от началото на войната страната е предоставила повече от 300 000 артилерийски боеприпаса. За същия период САЩ са предоставили повече от два милиона артилерийски патрона, съобщи Държавният департамент на САЩ.

През 2014 г. страните членки на НАТО се споразумяха да започнат да отделят минимум 2% от своя БВП за отбрана до 2024 г. В редица страни обаче той все още не е достигнат.

През юни тази година българският министър на отбраната Тодор Тагарев съобщи, че България е напът да постигне тази цел до 2024 г.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини