Путин съобщи, че ръчни гранати са взривили самолета на Пригожин

Руският президент Владимир Путин в четвъртък предположи, че самолетната катастрофа, в която загина шефа на частната наемническа армия "Вагнер" Евгений Пригожин през август, е била причинена от ръчни гранати, взривени в самолета, а не от ракетна атака, съобщи Ройтерс.

Частният самолет "Ембраер" с който Пригожин пътуваше от Москва за Санкт Петербург, се разби северно от столицата, убивайки всичките 10 души на борда на 23 август.

Путин предположи, че самолетът е бил взривен отвътре, като каза, че ръководителят на руския следствен комитет му е докладвал преди няколко дни.

"В телата на загиналите при катастрофата бяха открити фрагменти от ръчни гранати", каза Путин на среща на дискусионния клуб "Валдай" в черноморския курорт Сочи.

"Нямаше външно въздействие върху самолета - това вече е установен факт", каза Путин, очевидно опровергавайки твърденията на неидентифицирани американски служители, които казаха малко след катастрофата, че смятат, че той е бил свален.

Путин не даде повече подробности за това как граната или гранати са могли да бъдат взривени на борда, но каза, че смята, че следователите са сгрешили, като не са извършили тестове за алкохол и наркотици на телата на загиналите при катастрофата, като се има предвид, че количествата кокаин открити в офиса на "Вагнер" в Санкт Петербург в миналото.

Разследващите катастрофата все още не са съобщили публично за причината за инцидента.

Той се случи около два месеца след "Бунта на Пригожин" - най-голямото предизвикателство за управлението на Путин, откакто бившият шпионин на КГБ дойде на власт през 1999 г. Западни дипломати казват, че той разкрива напрежението върху Русия от войната в Украйна, пише Ройтерс.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини