ЕС подготвя пакет от мерки срещу Сърбия

Докладчикът на Европейския парламент за Косово и депутат от Зелените Виола фон Крамон съобщи днес, че е подготвен пакет от мерки за Сърбия като "отговор на терористичната атака на 24 септември в Банска", съобщи вестник "Данас".

Планираните санкции срещу Сърбия се състоят от група от мерки, които ще бъдат предприети на няколко етапа, каза за вестника дипломатически източник от Европейския съюз. Коментирайки изявлението на фон Крамон, събеседникът на "Данас" каза, че "първата фаза със сигурност няма да е драстична".

"Например преговорите с ЕС ще бъдат спрени, но на практика подобна мярка няма да има голям ефект, тъй като Сърбия от няколко години не прави почти нищо, за да продължи пътя си към членство в ЕС. Много по-сериозни обаче са мерките, които ще се отнасят до посещението на представители на ЕС в Сърбия или замразяването на средствата, предназначени за Сърбия, и със сигурност те ще бъдат включени в някой следващ пакет", каза дипломатическият източник.

Въвеждането на визи за сръбските граждани е по-далечна мярка.

"Ясно е, че това ще засегне само гражданите, не и управляващите. Връщането на визите засега не е на дневен ред. В момента върви подготовка и всичко зависи от реакцията на властите и сътрудничеството за Косово. Първият кръг от мерки, ако има такива, със сигурност може да бъде на масата преди изборите в Сърбия", каза събеседникът на "Данас".

Политици и медии в Сърбия посочват като дата на предсрочни парламентарни избори и местни избори в Белград датата 17 декември, но те още не са насрочени официално.

Виола фон Крамон уточни, че подготвеният пакет от мерки за Сърбия не може да се нарече санкции, защото санкциите трябва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС.

"Ние обаче говорим за политически и финансови мерки, които разбира се ще нанесат щети на правителството на Сърбия", каза тя.

Президентът на Сърбия Александър Вучич трябва да сътрудничи и да осигури адекватно разследване на събитието от 24 септември, продължи тя. "Вучич контролира много от нещата, които се случват в Сърбия. Трудно е да се смята, че той не е бил наясно какво се случва относно придобиването на оръжие, нито относно организирането на групата агресори. Не мисля обаче, че Сърбия има интерес от голяма военна атака или война, каза тя.

Същевременно Вучич заяви в интервю за Скай нюз, че не може да екстрадира (организатора на групата, нападнала косовската полиция в Банска) Милан Радойчич в Прищина, "защото Сърбия не признава Косово". "Той беше мой близък съюзник, но не и приятел", каза сръбският президент.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини