Няма пряка заплаха за българската национална сигурност - изявления след председателския съвет

Изображение 1 от 4

    В никакъв случай не мога да кажа, че трябва да бъдем спокойни. Напротив, службите, МВР трябва да имат изключителна бдителност. Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието на председателския съвет в парламента, на което е била обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна. 

    Имаме много общности тук, които се мразят, много трябва да сме внимателни, имаме и атентат в Сарафово, още по-внимателни и бдителни трябва да бъдем, и още по-внимателни в изказа и действията и твърди и категорични срещу тези, които сеят терор, добави Борисов.

    Аз смятам, че няма пряка заплаха за българската национална сигурност. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов. По-рано днес имаше заседание на председателския съвет, на което беше обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна.

    По думите му личните пристрастия и отношения трябва да се загърбят. Той призова да се поставим в положението на шефовете на служби, които снощи при президента са разказвали нещо, което днес са дошли да го разкажат в парламента, при условие, че има формат за това - КСНС.

    Нищо притеснително не чух в докладите. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след заседанието на председателския съвет, на което е била обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна.

    Той посочи, че са слушали общи приказки. Аз щях да съм по-притеснен, ако имаше нещо конкретно, което да се каже, защото на този председателски съвет присъстваха хора, чието място не беше там, добави той. Влизаха хора, носеха кафета, докато се четяха докладите, влезе фотографът един път, втори път, коментира Костадинов.

    „То стана като малко Народно събрание. Не е това целта на тази среща, която впрочем не можах да разбера каква точно беше“, коментира лидерът на „Възраждане“ и благодари на шефовете на службите, че не са казали нищо конкретно. „Ако бях на тяхно място, не бих имал доверие на хората, които представляват в момента държавното ръководство. Пред тях не бих казвал нищо, защото тези хора са доказани, че изнасят държавни тайни в чужди посолства“, заяви Костадин Костадинов.

    Попитан трябваше ли президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), лидерът на „Възраждане“ отговори: „Разбирам мотивите на президента, защото той не искаше Кирил Петков да присъства на тази среща. Той си го каза директно още преди месеци, когато излезе записът, в който самият Кирил Петков заявява, че се консултират решения за назначения на шефове на службите с посолствата“.

    „Всичко е изключително изкуствено“, посочи Костадинов и допълни, че изведнъж се свиква председателски съвет и започваме да се притесняваме за войната в Палестина и Израел, а имаме по-близък военен конфликт до нас. „Тук не говоря за руско-украинския, който е най-близкия, а за този в Сирия“, каза още той и уточни, че само на 80 км от западната българска граница е Косово, където много сериозен конфликт тлее непрекъснато. „Не гледаме това, което се случва в Косово, че може да се подпали чергата на целия Балкански полуостров“, посочи Костадинов. Той заяви, че конфликтът между Израел и Палестина е наистина много сериозен и това, което трябва да правим, е да се държим настрана от него и да се надяваме да има мирно споразумение.

    По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днес, че правителството ще получи подкрепа, Костадинов коментира: „Има огромна разлика между Борисов сутрин, Борисов на обед и Борисов привечер“. „Нека да видим как ще се събуди Борисов утре, пък може и до вечерта да каже нещо по-различно“, каза още той. Според него Бойко Борисов отправя различни послания, като казва на медиите едно, в залата - друго, на неговите хора - трето, на партньорите си - четвърто.

    За България към момента ни казаха, че няма пряка заплаха. Единствено може би миграционен натиск, в един момент, допълнително ще ни информират. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски след заседание на председателския съвет, на което е била обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна.

    За момента няма нещо, което казаха, че е притеснително пряко за нас, добави Пеевски. Според него службите трябва да са изключително бдителни в тази ситуация.

    Ние трябва да окажем пълна подкрепа на Израел в тази ситуация след това, което се случи, смята депутатът.

    Не чухме решение на реалните проблеми при президента. Днес се случи същото, изслушахме службите – никакво решение за България, просто един разказ и никакво решение. Това коментира председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

    По-рано днес в парламента имаше заседание на председателския съвет, на което е била обсъдена националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна.

    Не мога да ви кажа каква информация получихме, но мога да ви кажа, че нашите разузнавателни служби работят толкова, колкото могат, без да се скриват зад трудностите, които има, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов след заседанието на председателския съвет. Темата на заседанието беше националната сигурност в контекста на войната срещу Държавата Израел и войната в Украйна.

    Йорданов уточни, че службите са ги запознали с докладите си по темата. 

    В съвета участваха председателят на Народното събрание Росен Желязков и ръководствата на парламентарните групи. Присъстваха още министър-председателят Николай Денков, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев и ръководителите на службите за сигурност. 

    Източник: БТА

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини