Полската опозиция издигна Доналд Туск за кандидат за премиер

Лидерите на трите опозиционни формации, които колективно спечелиха най-много гласове на неотдавнашните парламентарни избори в Полша, днес заявиха, че Доналд Туск, лидерът на най-голямата формация, е техният кандидат за премиер, предаде Асошиейтед прес.

"Готови сме да създадем правителство", заяви бившият премиер и бивш председател на Европейския съвет Туск, който обяви в парламента решението за сътрудничество заедно с лидерите на другите опозиционни формации.

Изявлението на Туск дойде точно преди президентът на Полша Анджей Дуда да постави началото на двудневни консултации с ръководителите на партиите, спечелили места в новия парламент, посочва АП. Днешното развитие бележи важна стъпка по пътя към сформиране на ново правителство след изборите на 15 октомври.

Възможно е обаче новото правителство да положи клетва чак през декември, ако Дуда реши да изчака пълния срок от 30 дни за свикване на парламента и ако първо даде възможност на управляващата партия "Право и справедливост", към която е лоялен, да се опита да състави правителство.

"Право и справедливост" спечели най-много гласове на изборите, но загуби мнозинството си и няма да има достатъчно депутати, за да управлява страната сама.

Изявлението на лидерите на опозицията е сигнал към Дуда, че те са готови да управляват и че той не бива да губи време, отбелязва АП.

Дуда днес ще се срещне първо с премиера Матеуш Моравецки и други представители на консервативната управляваща партия "Право и справедливост", а след това ще се срещне с Туск и с други лидери на неговия алианс.

Утре Дуда ще продължи консултациите си с представители на коалиционните съюзници на Туск - центристкия алианс "Трети път" и партия "Левица", както и с крайнодясната партия "Конфедерация".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини