ВАС ще се произнесе тази вечер за отменения от ЦИК машинен вот

    Върховният административен съд разгледа по същество жалбите срещу решението на ЦИК да не допусне машинно гласуване за кметския вот, предизвикало взрив от недоволство в обществото и изкарало на улиците хиляди граждани в София и Варна. Съдът ще се произнесе до 20 часа, обяви председателят му.

    12 жалби бяха подадени по електронен път на 28 октомври. Те са от „Продължаваме промяната – Демократична България“, партия „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов и от 6 физически лица в качеството им на избиратели.

    Заради нередности ВАС не разгледа част от тях. В съдебната зала се явиха Петър Славов, депутатите от коалиция ПП-ДБ Надежда Йорданова и Васил Пандов, председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева, както и зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

    Според ПП-ДБ комисията не е посочила защо не е изчакала да изтече законовият срок, който Министерството на електронното управление има да приключи удостоверяването на машините.

    „Актът е немотивиран, а административният орган не е посочил в рамките на кои от общо 40-те правомощия е издал своя акт и е взел своето решение. Справката от ДАНС е присъединена към настоящото производство, в нея не се посочва нарушаване на хипотеза от Изборния кодекс, която да доведе до отмяна на гласуването с машини“, заяви по време на заседанието бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

    По-късно тя коментира, че в административната преписка се съдържат документи, които потвърждават твърденията на ПП-ДБ в жалбата за незаконосъобразност на решението на ЦИК, с което бе отменено машинното гласуване. По думите й справката на ДАНС е един литературен разказ за предположения в рамките на три страници, който не удостоверява по надлежен ред каквито и да било факти и обстоятелства в хипотезите на Изборния кодекс и който не е повод да се отмени машинното гласуване, бе категорична тя.

    От думите й стана ясно, че доводът за повторното удостоверяване на софтуера от зам.-министър Михаил Стойнов е нов и е представен днес пред ВАС. Това обстоятелство е възникнало след издаване на административния акт.

    „Правовата държава трябва да се отстоява по съответните процедури, а не с политически скандали или активни мероприятия. Това, което чухме в съдебната зала от ЦИК, е, че мотивите са изцяло политически и те се позоваваха на разговори, документи, твърдения на органи, които не са компетентни по Изборния кодекс“, каза Йорданова.

    Според Васил Пандов, който също представи жалбата на ПП-ДБ в съда, прокуратурата е органът, който трябва да реши дали има нарушение. Той се съгласи с казаното преди дни от премиера Николай Денков, че на този етап докладът на ДАНС е манипулативен, но ако има произнасяне на компетентен орган, в случая прокуратурата, тогава ще вземат своето решение дали зам.-министърът трябва да понесе наказание за действията си.

    По-рано самият Михаил Стойнов обяви, че видеозаснемането е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините.

    „Актът на ЦИК е в нарушение на решение на Конституционния съд. ЦИК дотолкова не е имала яснота с какви мотиви да ограничи машинното гласуване, че е посочила разпоредба в Изборния кодекс, която има 30 отделни предпоставки, но не е конкретизирала нито една от тях. Нещо, което ни притесни и което чухме в залата от представителите на ЦИК, че те са решили по целесъобразност да ограничат правата на българските граждани“, заяви Васил Пандов.

    Росица Матева продължи да настоява, че решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване е правилно и е прието с цел да не бъде допуснато съмнение в честността на изборите.

     

     

     

    Източник: offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини