Форми на живот има не само на Земята

От статистическа гледна точка, има всички шансове живот да съществува не само на Земята, но и другаде, макар че е трудно да се каже под каква форма, заявиха участници в конференция на Британското кралско научно дружество в Лондон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няма научни доказателства, че живот съществува другаде, но вероятността даима извънземен живот е голяма, увери астробиологът Барух Блумбърг от Fox Chance Cancer Center във Филаделфия. Убеден съм, че сегашното поколение щеима прекрасната възможност да присъства приживе на откриването на извънземен живот, допълни астрономът Мартин Доминик от университета Сейнт Андрюс в Шотландия. 

Животът вероятно се е появил на Земята благодарение на молекули въглерод и прах от междузвездното пространство, припомни астрохимичката Паскал Еренфрьонд от университета "Джордж Вашингтон". Ако това е така, първите "тухли" на живота вероятно са се разпространили в други планетарни системи в Млечния път и в други галактики, допълни тя. 

Британското кралско научно дружество е взело насериозно тези теми, като им е посветило двудневна конференция във връзка със своята 350-годишнина. Не става въпрос да се даде окончателен отговор дали съществува извънземен живот или не, а по-скоро да се създаде картина на търсенето на друг живот и да си зададем въпроси за въздействието, което подобно откритие може да имавърху човечеството.

Председателят на Британското кралско научно дружество лорд Рийс е на мнение, че засега тези въпроси нямат отговор. Не знаем дори как се е появил животът на Земята, а още по-малко дали се е разпространил другаде, отбеляза той. С помощта на усъвършенствани уреди за наблюдение, по-специално на "Хъбъл" астрономи откриха над 400 екзопланети от 1995 г. Теоретично погледнато, на някоя от тях може да има живот. Благоприятни условия за живот, каквито има на Земята, обаче досега не са открити на нито една екзопланета. 

Земята се намира на достатъчно голямо разстояние от Слънцето, но не е прекалено отдалачена от него, за да може на нея да има голямо количество вода в течно състояние. Ако форми на живот съществуват другаде, малко вероятно е те да напомнят създанията в някои филми. Психологът Албърт Харисън от Калифорнийския университет в Дейвис смята, че е по-вероятно първите открити от учени признаци за извънземен живот да са свързани с организми с микроскопични размери. Възможно е бактерии да бъдат открити под повърхността на Марс, на юпитеровата луна Европа и на сатурновата луна Енцелад.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини