Румъния въвежда система за връщане на бутилки срещу заплащане

Румъния поставя началото на нова "зелена" инициатива от 30 ноември - магазините в страната, които продават напитки, ще бъдат задължени да приемат обратно пластмасовите, метални или стъклени бутилки и да плащат на клиентите по 0.50 леи (0.10 евро) за всеки върнат амбалаж.

Става дума за депозитната система, която съществува в много европейски страни, отбелязва Радио Свободна Европа-Румъния. Системата, която в Румъния носи наименованието RetuRO, е създадена в първоначалната си фаза от асоциациите на производителите на напитки и търговците в страната, а по-късно в нея се включва и румънската държава.

Изданието "Панорама" коментира, че това ще бъде допълнително усилие както за клиентите, така и за търговците, но залогът си заслужава, защото става дума за чистотата на околната среда.

С новата система, известна като "гаранция-връщане", амбалажът вече ще бъде "съкровище, а не товар", посочва изданието, като уточнява, че програмата се отнася за бутилки от стъкло, метал или пластмаса от безалкохолни или алкохолни напитки с обем между 0.10 литра и 3 литра. За да бъдат идентифицирани по-лесно, те ще носят специално лого - SGR.

Наистина ли "сбогом" на пластмасовите боклуци

Дали това означава "Сбогом на пластмасовите бутилки, разхвърляни навсякъде", се пита новинарският сайт "Хотнюз", като посочва, че от края на ноември клиентите ще плащат гаранция от 50 бани (0.50 леи), когато купуват някаква напитка от магазина, и ще получават парите си обратно, след като върнат амбалажа.

Сайтът уточнява, че ще бъдат приемани бутилки от вода, безалкохолни напитки, бира, сайдер, вино, алкохолни напитки, смесени напитки, но само ако те носят логото SGR, отпечатано на етикета, и съответния баркод. Важно условие е етикетът да бъде запазен непокътнат. Няма да можете например да вземете пари за бутилките, които държите в мазето от години и искате да се отървете от тях, уточнява "Хотнюз".

Изданието посочва, че празните бутилки ще могат да бъдат върнати във всеки магазин в Румъния. В замяна на празния амбалаж потребителят ще получи стойността на платената гаранция (50 бани), без да е необходимо да представя фискалния бон или да връща бутилката в същия магазин, от който е купил продукта. Търговците ще имат правото да решават как да събират амбалажа - автоматично или ръчно, в зависимост от клиентския поток, отбелязва сайтът.

Евтино или скъпо

Стойността от 0.50 леи е избрана, така че да бъде достатъчно голяма, за да мотивира клиента да върне амбалажа, но и достатъчно малка, за да не се възприема като съществено увеличение на цената.

Очаква се през първите две-три години гаранцията ще остане фиксирана. Но може да бъде променена, след като хората свикнат със системата, пише още изданието, като посочва, че търговците са длъжни да обявят стойността на гаранцията в цената на рафта.

Изданието "Панорама" цитира екоактивиста Андрей Кошуляну, който казва, че новата система е сложна и амбициозна за страна като Румъния, тъй като изисква логистика за събирането и рециклирането на около 6 милиарда бутилки годишно.
"В началото хората ще бъдат объркани. Ще видите клиенти, които няма да са забелязали дали бутилките са със или без лого. И ще се създадат недоразумения. Потребителят ще има голяма отговорност - да не унищожава логото, което означава на практика потвърждаване на гаранцията. Тази система дава на човек свободата да решава за собствените си пари", коментира той.

Кошуляну посочва, че от момента на влизането в сила на програмата производителите няма да имат право да произвеждат стоки без логото на RetuRo, но въпреки това в складовете на магазините ще продължи да има още дълго време големи количества продукти без него, които няма да бъдат включени в депозитната система.

Радио "Свободна Европа-Румъния" цитира Раул Поп, програмен директор на асоциацията "Екотека", специализирана в управлението на отпадъци и кръгова икономика, според когото резултатът от новата организация ще е видим.

"Вероятно ще превишим 90% до края на 2025 г. Горе-долу това показват нивата на събиране в другите европейски страни. Което е много добре."

На въпрос дали стойността на гаранцията не е твърде малка Поп отговаря: "За десет бутилки получаваш 5 леи - тоест един хляб."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини