Най-добрите практики за насърчаване на растежа на компанията

В световен мащаб Индия е страната, която показва най-много работници с признаци на бърнаут - 38%

Ако на работното си място постоянно се чувствате емоционално изтощени и усещате ниска лична удовлетвореност, може да страдате от бърнуат или т. нар. „прегаряне“. Това е едно от най-често срещаните състояния, от които страдат работещите в днешно време - резултат от продължително излагане на хроничен стрес на работното място.

Мнозина смятат, че ако работят повече, ще имат по-голяма печалба и ще постигнат по-добри резултати. Това със сигурност е така в някои ситуации, но хората трябва да са наясно, че почивката също е необходима, за да можем да се отърсваме от стреса в свободното си време.

Бърнаутът, като явление, може да бъде особено проблематичен и за компаниите, тъй като може да има отрицателно въздействие върху производителността и благосъстоянието на служителите. Освен това може да увеличи процента на текучество на работниците, което пък води значително до финансово въздействие върху компанията.

Работният ден в САЩ може да бъде доста интензивен и това се отразява на емоционалното състояние на работниците. Според доклад, публикуван от „Aflac Incorporated“, най-малко 59% от работниците изпитват средно ниво на изтощение.

„Стресът се отразява не само на личния живот на работниците, но и на техния професионален и съответно на производителността им“, отбелязва компанията. Ето защо все повече хора се грижат за психичното си здраве, за да управляват по-добре нивата на стрес и да намалят бърнаута.

В същия доклад „Aflec“ посочва, че стресът и проблемите с психичното здраве засягат 46% от работната сила в САЩ, а 51% от работодателите заявяват, че проблемите с психичното здраве на техните работници се отразяват негативно на бизнеса им.

В този контекст е наложително компаниите да прилагат стратегии за насърчаване на растежа и производителността на своите предприятия, без работните им екипи да достигат нива на стрес и изтощение, достигащи до „прегряване“.

В световен мащаб Индия е страната, която показва най-много работници с признаци на бърнаут - 38%, според данни, споделени в доклад на „Mckinsey“. Следват я Египет с 36%, Япония - 31%, Съединените щати и Австралия - 28%, Обединеното кралство - 27% и Южна Африка - 25%.

Пандемията от COVID-19 потопи света в жестока икономическа криза и днес компаниите се опитват да се възстановят по всякакъв начин. Но този растеж не трябва да се случва в ущърб на емоционалното благополучие на служителите.

В този случай ролята на бизнес лидерите и мениджърите на екипи е от основно значение, тъй като те са тези, които могат да прилагат стратегии и инструменти за по-добро управление на служителите си - с работни процеси, които са съобразени с техните способности. Вижте няколко стратегии за трансформиране на работната динамика във вашата компания, за да поддържате производителността и да предотвратите прегарянето.

Провеждане на срещи
Колкото и странно да звучи идеята, промяната на динамиката на срещите може да помогне на служителите да излязат от летаргията на рутината, като активира тяхната креативност и проактивност. Според статия от Мичиганския държавен университет „те помагат на служителите да се презаредят, като излязат от офиса и останат активни“. Този тип срещи могат да се провеждат с малки групи, така че да е ясно, че срещата трябва да бъде продуктивна.

Насърчаване на баланса между работата и личния живот
Обикновено личният живот е една от най-критичните области, тъй като стресът на работното място често е толкова голям, че служителите в крайна сметка работят и вкъщи, живеейки в един безкраен цикъл. Лидерите и мениджърите трябва да прилагат този баланс, за да го насърчават сред своите служители.
„Това означава, че ръководителите трябва да се уверят, че могат отделят време и за физически упражнения, семейство и грижа за себе си. Балансът между работата и живота може да бъде подкрепен и на организационно ниво“, се допълва в статията на МГУ.

Насърчаване на професионалното развитие
„Най-добрият антидот срещу „прегарянето“ е да се стремите към богати междуличностни взаимодействия и непрекъснато личностно и професионално развитие“, пише Моник Валкур в статия за „Harvard Business Review“.
На ниво компания мениджърите могат да организират дейности извън офиса, които позволяват на работниците да се комуникират в неработна среда. Когато екипите се опознаят по-добре, те ще могат да взаимодействат повече и ще се чувстват подкрепени един от друг.

Изслушване на служителите
Може да звучи много елементарно или очевидно, но има ръководители, които не обръщат внимание и не изслушват служителите си. От съществено значение е да се опознае средата на екипите и тяхната ангажираност към работата, която вършат - важен аспект за постигане на очаквания бизнес успех.
Понякога голямото натоварване означава, че работодателите не се срещат постоянно с екипите си. Както отбелязва Скай Шули в статия за „Business“, веднага щом се появят симптоми на бърнаут, трябва да се провеждат срещи, на които да се изслушват служителите, за да се направят необходимите корекции в работния процес.

Създаване на разумно работно натоварване
„Когато служителите са натоварени с неразумно много работа, те могат да се чувстват така, сякаш винаги се опитват да наваксат. Това може да ги накара да работят прекалено много, което в крайна сметка води до „прегаряне“, обяснява Шули. Препоръчително е да се създават работни планове с реални очаквания.

Признавайте успеха на служителите
Дори служителят да е наясно, че работата му е добре свършена и качествена, денят му може да се промени към по-добро, когато получи поздравително съобщение от работодателя си.
В проучване, публикувано от „Great Place to Work“, 37% от интервюираните хора заявяват, че усещането за признание на работното им място би ги насърчило да работят по-добре и да се чувстват по-мотивирани.
Основното при предотвратяването на бърнаута е да се разбере, че е необходимо да има баланс между работата и личния живот. Стресираният и изтощен служител няма да се представи добре в офиса и няма да даде и очакваните резултати, поради което компаниите трябва да се стремят да създават позитивна, съпричастна и подкрепяща работна среда, за да могат служителите да дадат най-доброто от себе си и да вложат целия си талант в изпълнението на задачите.

 

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини