Доказано! Мъжете не харесват влиятелни жени

Изследване на психолози от университета на Пенсилвания потвърждават нещо, което е известно отдавна - мъжете не харесват влиятелни жени, пише сп. "Нейчър".

Авторите на проучването са установили, че позиционирането на снимките на различни хора играе важна роля в преценката за това колко атрактивен и влиятелен изглежда сниманият мъж или жена в очите на противоположния пол.

Според специалистите влиятелният човек е възприеман като стоящ отгоре, а не толкова влиятелният - като стоящ отдолу. Така, когато хората мислят за различия във влиянието, те буквално възприемат и пространствените различия.

В изследването са участвали 29 мъже и 50 жени, които трябвало да гледат снимки на различни хора и да оценяват тяхната привлекателност по скала от 1 до 750. На участниците били показани всички снимки в случаен ред, като им било съобщено, че ще видят фотографиите още веднъж. Всяка снимка била показана и оценена два пъти. Единствената разлика била, че при всяко показване снимката била разположена или в горната, или в долната част на компютърния екран.

Изследователите установили, че мъжете оценяват като по-атрактивна една и съща жена, когато са видели снимката й в долната част на екрана. При жените било наблюдавано обратното - на тях по-привлекателен им се струвал един и същ мъж, когато снимката му била разположена в горната част на екрана.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини