Депутатите обсъждат втория вот на недоверие към кабинета "Денков"

Дебатите по втория вот на недоверие към кабинет "Денков“ да бъдат точка първа за днес, предвижда проектът на програма за работа на Народното събрание, публикуван на интернет страницата му, предава БТА.

Разискванията бяха насрочени миналата седмица от председателя на парламента Росен Желязков за 15 ноември (сряда). Самото гласуване, според правилника за работа на НС, е не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите.

Проектът на решение за гласуване на недоверие на Министерския съвет на Република България с министър-председател Николай Денков беше внесен на 8 ноември от "БСП за България“, "Възраждане“ и "Има такъв народ“. Мотивът за исканата оставка на кабинета е "неспособност да осигури националната сигурност и отбраната на страната".

Според предварителните заявки ГЕРБ-СДС и ДПС  няма да подкрепят исканата от трите опозиционни формации оставка на кабинета.

Вчера от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще гласуват "против“. Колкото и да е трудно, колкото и да е "гнусно“ понякога, всички останали опции са по-лоши от тази, обясни зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на брифинг пред журналисти.

По повод втория вот на недоверие председателят на ПГ на ДПС  Делян Пеевски коментира: "Ще бъдем категорични в подкрепата си за правителството, разбира се. Това е пореден цирк. Искат да си правят реклама, за да ги има".

Също вчера премиерът Николай Денков увери, че правителството е готово да чуе всякакви критики, стига те да се основават на факти, а не на измислици. По думите му това ще бъде една добра възможност да бъде обяснено отново на хората какво е направено последните две години, особено през последния период от пет месеца, по отношение на развитието на отбраната и националната сигурност.

Военният министър Тодор Тагарев е оптимист, че кабинетът няма да бъде съборен. Няма да успее вотът, това е гарантирано, заяви във вторник той пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Първият вот на недоверие към кабинета "Денков“ беше отхвърлен на 13 октомври на извънредно заседание на парламента. Той беше формулиран тогава от вносителите - "заради провала на правителството в сектор "Енергетика“, и беше внесен от 72 депутати от "Възраждане“, "БСП за България“, ИТН и независимия Радостин Василев.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини