Протест на футболни фенове блокира София

София ще бъде блокирана днес от протест на футболни фенове. Той започва два часа преди европейската квалификация между България и Унгария от 19,00 часа на националния стадион „Васил Левски“.

Исканията на феновете могат да бъдат обобщени в едно изречение - незабавна оставка на президента на БФС Борислав Михайлов и ръководството на централата.

Исканията са предизвикани от факта, че по време на 18-годишното управление на Михайлов България няма класиране на голям форум, а футболът ни върви стремително надолу. Толкова надолу, че преди мача с Унгария сме последни в група G с актив от само две точки, а пред нас са Литва, Черна гора, Сърбия и днешният съперник Унгария.

Чашата на недоволството преля след загубата с 0:2 в София от Литва. Това породи безпрецедентна вълна от протести на феновете, които скандират „Оставка“ в 18-ата минута (б.а. толкова са годините управление на Михайлов) на повечето мачове в първенството ни.

БФС отговори на това по най-грешният начин - като започна да глобява клубовете със солидни суми с формални мотиви за използване на нецензурни изрази и т.н., но феновете продължиха да скандират. За да си спестят една подобна демонстрация и днес по време на мач на националния отбор, от централата решиха мачът да се проведе без публика далеч от София.

Опитът им със стадион „Христо Ботев“ в Пловдив се оказа несполучлив. Под предлог, че на съоръжението кипи активна строителна дейност, от общината отказаха да го предоставят, като и до това решение не се стигна мирно и тихо, а се стигна до заплахи със съд между строители и шефове на БФС.

 

В крайна сметка футболните управници постигнаха половинчата победа - мачът остава в София, а на стадиона няма да бъдат допуснати зрители. Никой обаче не може да им попречи да са около стадиона. Близо 10 000 души от цялата страна се очаква да протестират, като началото на протеста е обявено за 17 часа на улица „Гурко“. Организаторите на протеста поканиха и унгарски фенове да се присъединят. Заради странните маневри на БФС в Унгария откровено ни се смеят и няма да е изненада, ако мнозина последват призива и се включат в протеста, който ще бъде охраняван от близо 1600 полицаи.

Подобна важна тема не беше подмината и от политическия ни елит. Водещи политици в Народното събрание взеха отношение, новоизбраният кмет на София Васил Терзиев също не остана безучастен. Общото във всички изказвания беше желанието за промяна в БФС, което обаче от централата не демонстрират, отказвайки да поемат отговорност, криейки се зад самофинансиране и автономност от държавата. Феновете са чували вече тези аргументи и отдавна не вярват в тях, а искат резултати, които така и не идват.

„По-подготвен от мен няма“, каза Михайлов в интервю и вероятно е прав след 18 години начело на БФС. Засега все още има някаква съпротива от страна на представители от последното ни златно поколение в лицето на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, но представете си какво ще е след нови 18 години?

Представителите на поколение без нито едно класиране на голямо първенство ли? И опозиция, и управляващи, разбират, че е време за решителната битка. Предвид очакваното напрежение, тъй като футболните хора са доста емоционални, организаторите на протеста изрично призовават всичко да е мирно и без ексцесии, които биха дали аргументи на статуквото.

„Не е лесно да си концентиран в такава ситуация“, каза капитанът на националите Кирил Десподов, а селекционерът Илиан Илиев, който дебютира днес добави: „Няма треньор в света, който да иска отборът му да играе без подкрепата на феновете“.

Привържениците днес ще са принудени да стоят пред стадиона, като броят им ще е повече отколкото на последните мачове на националния отбор, след като бяха прогонени от трибуните заради резултатите на националния отбор в последните 18 години.

При едно толкова безпрецедентно обединение на общественото мнение в полза на оставката на ръководството на БФС, оставането му всеки допълнителен ден изглежда излишно и на инат, от което полза няма да има никоя от страните.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини