„Черна дупка“: Руснаци се крият от санкциите в Северен Кипър

Кипър, обичан от руснаците, отдавна е наречен „Москва в Средиземно море“. Но това се отнасяше за южната му част. Северната територия, окупирана от Турция през 1974 г., се смяташе за място, където няма много какво да се прави: бедна, без обичайни услуги и развлечения и не много безопасно.

Сега доскоро незабележителното градче Искеле в турската част се нарича новият Лимасол - по името на града, заселен от руснаци в гръцката част на острова. По улиците на Искеле плакати ви канят да „наемете лукс“ (автомобили Мерцедес), а брокерите (като компанията с разбиращото се име Dreamlife) предлагат луксозни недвижими имоти в района на Искеле Лонг Бийч чрез уебсайтове на руски език . И в турската част на Никозия се появиха казина.

Заради войната в Украйна и налагането на санкции от западните страни (и особено след като преди седем месеца САЩ и Обединеното кралство наказаха фирми и финансови специалисти в Кипър, които помогнаха да се скрият активи на олигарси, включително Роман Абрамович), руснаците започнаха да търсят ново убежище за техните пари. И то се намери наблизо – зад буферната зона, охранявана от контингент на ООН, в непризнатата от света Севернокипърска турска република, пише The Guardian.

Вестникът участва в осеммесечно разследване „Cyprus Confidential“, организирано от Международния консорциум на разследващите журналисти. Според 3,6 милиона документа, с които разполага консорциумът, фирмите в Република Кипър са продължили да работят с 25 руснаци, които са попаднали под западни и украински санкции след анексирането на Крим през 2014 г. Други 71 клиенти са се оказали под санкции след руската инвазия в Украйна, но кипърските фирми не само не са спряли да им предоставят услуги, но и са започнали да им помагат да скрият активите си от блокиране от властите на западните страни.

Сега кипърски адвокати и финансови специалисти учат колеги на север как да обслужват руснаците и да прехвърлят активите си там, пише The Guardian. Кипърските турци създават „напълно анонимни тръстове, това е чудесен начин за скриване на активи, никой не задава въпроси, това е красотата за онези, които перат пари“, обяснява местният икономист Марткан Хамит пред вестника: „Крайната цел не е да се остане в Кипър. Целта е да се продадат активи, да се „изперат“ парите и да се прехвърлят в Лондон, Дубай, Манхатън“.

„Постоянно чуваш за руснаци, идващи от юг с куфари с пари“, казва пред вестника Шенер Елгил, председател на синдиката на кипърските турски учители. „В Искеле, новия Лимасол, 69% от учениците са от Русия или Иран. Езиковите проблеми се превърнаха в основното оплакване на учителите.“

Единствената държава, която признава Севернокипърската турска република, Турция, поддържа добри отношения с Русия. Ето защо Северен Кипър, следвайки примера на Турция, не прилага санкции срещу Москва, обяснява професор Мустафа Бесим, декан на Факултета по бизнес и икономика в Източносредиземноморския университет: „Те (руснаците) могат лесно да отворят сметка и да депозират пари във всяка от 22-те местни банки."

Броят на пристигналите на местното летище се е увеличил рязко след началото на войната в Украйна. Само тази година, по официални данни, повече от 39 000 руснаци са се заселили в Севернокипърската турска република (което съответства на приблизително 10% от местното население). Броят на пристигналите от юг от януари до септември е 58 788 според местното министерство на туризма; общият брой на пристигналите тази година ще бъде около седем пъти по-висок отпреди три години.

„Северен Кипър не спазва международните споразумения, има слаби политически институции и е признат само от Турция“, казва политологът Сертак Сонан. Той нарича строителния бум, провокиран от руснаците, „бизнес за печатане на пари“: „Това е сива зона, идеална за някой, който иска да прави бизнес в сянка."

Въпреки че местните закони забраняват на чужденци да притежават повече от три имота, можете да закупите колкото искате апартаменти и вили чрез тръстове. „Чуждите инвеститори, водени от руснаци, купуват буквално десетки имоти наведнъж“, казва икономистът Хамит.

Правителствени източници казали пред The Guardian, че си затварят очите, защото могат да се направят огромни пари от разрешителни за строеж, подкупи и данъци върху прехвърлянето.

Британският дипломат Ирфан Сидик, говорейки в Никозия през август, нарече Северен Кипър „черна дупка“. Докато Южен Кипър, при президента Никос Христодулидис, който дойде на власт през март, извърши радикално прочистване на финансовата индустрия (повече от 120 000 подозрителни банкови сметки и повече от 40 000 фиктивни компании бяха затворени), „проблемът с прането на пари сега съществува на север и за нас това е голямо предизвикателство“, каза Сидик.
 

    

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини