Октай: Доган дължеше 700 000 долара на Илия Павлов. За толкова продаде властта на Симеон

След смъртта на Илия Павлов на празния стол до Доган бе сложен Делян Пеевски, обясни бившият сив кардинал на ДПС

Винаги в политиката става въпрос за власт и пари, заяви пред БНР Осман Октай – основател на ДПС, бивш депутат, бивш зам.-председател на партията.

Той разказа за модела „Доган“ и посочи, че няма как който и да е да направи действие, което да не е санкционирано от Доган.

Задкулисието управлява и сега, смята Октай.

Според него „не случайно, че е толкова агресията срещу опита за промяна, опита за битката за промяна, вълната за промяна“. Той обаче не идентифицира промяната с личности и партии.

В интервю за предаването „Политически НЕкоректно“ Осман Октай разкри, че е имал среща с Кирил Петков, Асен Василев и Андрей Гюров преди изборите.

„Опитах се да им обясня, че тази работа с наивност и интелигентност няма да се отвоюва държавата и трябва да са готови за всякаква битка. Напоследък забелязвам признаци на отстояването на крепостта на промяната, особено последната седмица около дерогацията. Бойко и Пеевски вече са в комбина. За първи път отстояват, но бъркат стратегията при конструирането на властта“, каза той.

Предстоят европейски избори, напомни Октай и добави:

„Много от лидерите на ЕС са станали зависими от Москва. Ще бъдат осветени много и сега треперят всички. Срещу европейските избори ще има осветяване на цели фамилии от европейското семейство, които се прегръщаха с хора като Бойко. Ще има много събития“.

Пред БНР Осман Октай разказа за близките си отношения, които е имал с Ахмед Доган. Според него трябва да се изучава и историята на партиите, защото нещата се повтарят.

Той напомни знакови събития за партията, като преврата срещу основателите на ДПС в Кърджали през 1996 г., след което е последвала промяна в устава и напускането на Ахмед Доган. През 2001 г. като зам.-председател на ДПС Октай е създал фонд „Избори“. Когато дойдоха листите, Доган не беше предложен да води нито една листа, напомни той и добави:

„Тогава стана голяма драма. Нямаше ги и представители, предварително даден списък на групировките“.

Според него тази история е съотносима със сегашната ситуация.

„Тогава Доган остана да води листата в Добрич и с гласовете от Турция го вкарахме в парламента. Решихме, че ще се успокоят нещата“, спомня си Октай. И продължи:

„На първото заседание на ПГ, заедно с Централното оперативно бюро, когато Доган преди заседанието беше в Бистрица с Илия Павлов – отидох да го поканя да дойде да уважи – той каза, че разпуска ПГ, Централен съвет, Централно оперативно бюро, защото тези хора са го унижили. Тогава в знак на протест аз си подадох оставката. Тогава на 4 очи аз го попитах „Какъв ти е проблемът с Илия Павлов?". Той каза тогава, че му дължи 700 хил. долара и затова той има проблем. Ахмед продаде управлението на Симеон тогава за 700 хил. долара“.

По-нататък това влияние на Илия Павлов върху управлението, особено по времето на тройната коалиция, му костваше смъртта, продължи разказа си основателят на ДПС.

Още когато като физическо лице направиха Доган собственик на ТЕЦ „Варна“, тогава казах, че това е голям капан за самия капан, напомни още Осман Октай и каза: „Представете си какво се е случило, когато е получил изпълнителен лист за 35-36 млн. да плати като собственик на ТЕЦ „Варна“.

„В един момент Доган става заложник с партията и всички тези хора на тази ситуация. Трябва да се намерят тези пари“.

Това се случва през август 2023 г. От тогава започват процесите, смята той.

„Пеевски е легендата, разрушител и не е градител. Той е комбинативен“, коментира Октай. И добави:

„В тези негови действия, особено около разпределянето на кредитните активи на КТБ, той направи заложници много хора и в журналистическата гилдия, и в съдебната гилдия, в политическата гилдия и във всички сектори на живота. По този начин в техните уста той е голям герой. В един момент ситуацията е различна – той е посочен по „Магнитски“. Защо Доган рискува не само авторитета на партията, дразнейки Америка, Британия, Брюксел – първо го назначава за председател на ПГ, сега вече официално той го номинира за председател на ДПС“.

„След раздялата ни с Ахмед и след смъртта на Илия Павлов на празния стол беше сложен Делян Пеевски. Винаги някой финансово трябва да осигурява комфорта на Ахмед и сараите през годините“, изказа мнението си основателят на партията.

Ръкоплясканията на Пеевски по време на заседанието показват до каква степен тези хора са се сковали от страх, коментира той. И още: „Видяхте как Доган се разправи не само с Лютви Местан, но и с Карадайъ“.

„Аз съм убеден, че до националната конференция ще има много голям тих ропот, протест върху всичко това, което направи Доган, като ги унижи на това заседание с външно лице“, коментира той, като посочи, че на първия ред са стояли знакови фигури от Движението.

Според него несправянето с делото във Варна изцяло се пада първо върху Мустафа Карадайъ. По думите му ако Делян Пеевски не изпълни обещанието си да намери парите за ТЕЦ „Варна“, ще свърши много зле – не само като партиен лидер.

„Когато сме в чакалнята на еврозоната, всяко движение на средства се следи. Кредитните портфейли се следят. Дори кредитните портфейли на много ваши колеги са още отворени, от КТБ са прехвърлени чрез лицето Пеевски и са все още необслужвани. Всичко това поставя в изключително сложна ситуация хора с тези отворени портфейли и кредитни досиета. Всеки гледа сам да спасява себе си“.

Местните феодали правят изборите, Пеевски ги обиколи всичките, отбеляза Осман Октай. Според него кметовете и местните феодали вече имат власт. „Независимо, че Пеевски ги обходи и ги подплаши, това не значи, че тези хора ще се подплашат толкова лесно. Смятам, че тези феодали ще се готвят много сериозно какви делегати ще излъчат за конгреса“.

По думите му обаче едва ли някой ще посмее официално да номинира някой.

„Доган, каквото и да е целял, ще се провали и накрая ще отстъпи от всички свои намерения. Както винаги го е правил – Пеевски е бил подведен. Както изчезна Христо Бисеров, както изчезват някои хора – ще се случи същото“, прогнозира Осман Октай.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини