Вехтошарница "Шедьовъръ" пази фиата на Людмила Живкова

Вехтошарница "Шедьовъръ" е уникално и единствено по рода си място, което пази миналото на българина от последните 150 години. Намира се в град Кочериново, на 90 км от София и на 8 км северно от Благоевград. "Всеки предмет от миналото, изработен с любов, носи част от душата на създателя си. В този смисъл той е уникален „шедьовър” на своето време" - убеден е собственикът Валентин Балабанов - Били. Вехтошарницата съществува от три години. Съдържа повече от 30 000 експоната - оръдия на труда, битови предмети, носии, автомобили, файтони, велосипеди (за сравнение Политехническия музей в София има 1000 предмета). Досега не са отказали на дарител донесена вещ, независимо от старостта или състоянието й. Събират предметите от приятели, роднини, сметища, складове за скраб и от много дарители.

Около някои от автомобилите се носят легенди – „Варбурга” на Лили Иванова, "Фиат 850" с първи притежател Людмила Живкова. Тези легенди пристигат във вехтошарницата заедно с автомобилите. Един от най-интересните ескпонати е един маслен портрет на циганин от село Пороминово, офицер от Първата световна война и снимката на неговата достолепна фамилия. Един от файтоните преди 80 години е бил притежание на пловдивския владика. След това попада в София, превърнат е в катафалка и дълго време изпраща по последния и път софиянци от квартал "Абдовица".

"Има хора, съхраняващи в дома си реликви от 3-4 поколения назад и други, за които това са боклуци. - разказва Били. - Общото наблюдение е, че българинът има нехайно отношение към собственната си материална история. Но има и хора на възраст, дарители, които са преценили, че шансът да съхранят частица от своето минало, е именно вехтошарницата."

Бойко Боев - уредник - допълва, че в момента правят инвентаризация и опис, след който вероятно ще се окаже, че предметите са много повече от 30 000. И тъй като са им необходими средства за събираческата дейност, за съхранение и реставрация, всеки, който има идея или може да им помогне със съвет, е добре дошъл във вехтошарница "Шедьовъръ”.

Посетете тази уникална политехническа, историческа и етнографска сбирка, която ще ви телепортира в миналото, засега безплатно.

Източник: kafene.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини