Мерките на САЩ срещу „сенчестия флот“ на Путин дадоха ефект

Износът на руски петрол се срина заради санкциите

Експортът на руски петрол падна рекордно, след поредните санкции, наложени от САЩ срещу „сенчестия флот“ на Владимир Путин в средата на ноември.

За седмицата до 19 ноември танкерите са изнесли от морските пристанища на Русия 2,7 млн. барела в денонощие - това е минимален обем за последните три месеца, съобщава Bloomberg. В сравнение с предишната седмица сривът е 16%, което е рекорд от началото на юли. Доходите в бюджета от експортни мита също намаляват драстично - от $68,1 млн. в края на септември срещу $82,2 млн. седмица по-рано.

Причината за това са на първо място доставките в Азия, където от въвеждането на нефтеното ембарго на ЕС се купуват 9 от всеки 10 барела, експортирани от Русия. За седмицата до 19 ноември обемите на доставките в Индия и Китай паднаха до най-ниското ниво от края на август, докато експортът за Турция остава стабилен - по 400 000 барела дневно.

Източници на Reuters сред търговците с нефт отбелязват, че след вълната от американски санкции са възникнали опасения за недостиг на танкери за превоз на руския нефт. Застраховката на съдовете от пристанищата от Балтийско море до Индия скочи до $10 млн., макар че в началото на месеца тя беше $8 млн., а през септември - $5 млн.

Натискът за ограничаване на доходите на Русия от нефт и петрол ще продължи. САЩ вече започнаха да налагат санкции срещу компании, уличени в заобикалянето на санкциите. За последно бяха санкционирани 14 компании и три танкера. Сред тях са три регистрирани в ОАЕ фирми например - Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited и Gallion Navigation Incorporated, чиито танкери са превозвали с нефт,  който е струвал по-скъпо от обявената пределна цена - $60 за барел. През октомври американското министерство на финансите наложи санкции срещу турската Ice Pearl Navigation, по същите причини. То разследва още десетки компании от над 30 страни, като са отправени запитвания за над 100 танкера - това е почти целия „сенчест флот“ на Русия, пише „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници.

В руския бюджет за следващите три години е заложена цена на Urals от $71,3 за барел през 2024 г., $70,1 — през 2025 г., $70 — през 2026 г.

Към натиска се присъединява и ЕК, която предлага да се забрани продажбата на танкери за превоз на суров нефт и нефтопродукти от Русия. Идеята включва и в договорите за продажба на танкери на трети страни да има условие те да не бъдат препродавани на Русия.

В България също избухна скандал с износа на руски петрол от бургаския нефтохим. Прокуратурата и ДАНС разследват сигнал, базиран на публикувания наскоро доклад на три неправителствени организации - Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA). Според него износът на петрол със заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро. В разследването се твърди, че само между месеците март и юли 2023 г. рафинерията на „ЛУКойл“ е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол. В доклада България е посочена като типичен пример за неефективност на санкциите и за пробойните, които позволяват суров петрол, веднъж изнесен от Русия и преработен до дизел, бензин и други горива, да бъде продаван по целия свят. Това става чрез претоварване на нефтопродуктите от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, като за целта се използват новорегистрирани кораби или плаващи под различни флагове, след което горивата влизат официално страни от ЕС или стигат дори до САЩ.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини