Евроскептикът Герт Вилдерс води в Нидерландия, възможно е да стане премиер

Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият министър-председател на Нидерландия, след като неговата Партия на свободата се очерта като победител на предсрочните парламентарни избори, проведени вчера, сочат данните от екзитполовете.

Партията на свободата на Вилдерс ще има 35 от 150 места в парламента. На второ място се нарежда обединение на социалдемократи и зелени, предвождано от бившия европейски комисар Франс Тимерманс, което получава 25 места, а на трето място е партията на досегашния премиер Марк Рюте – консервативната Народна партия за свобода и демокрация с 24 места в парламента, съобщи БТА.

Преднината на Вилдерс изглежда твърде голяма, за да има промяна в резултатите, посочва Ройтерс. Наричан „нидерландският Доналд Тръмп“, заплашван безброй пъти със смърт от ислямски екстремисти, осъждан за обида на мароканците и недопуснат веднъж във Великобритания, Герт Вилдерс спечели голяма победа и е във водеща позиция за сформиране на бъдещата управляващата коалиция. Възможно е да стане и следващият министър-председател, коментира АП.

В телевизионен дебат преди изборите Вилдерс заяви, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи убежище. „Трябва да помислим първо за нашия народ. Затворени граници. Нула търсещи убежище“, заяви крайнодесният политик.

Той призовава Нидерландия да контролира границите, да намали значително плащанията си към съюза и да блокира приемането на нови членове. В предизборната му програма фигурират и призиви за референдум с цел излизане на Нидерландия от ЕС.

Основните политически партии в Нидерландия имат резерви за коалиция с Вилдерс и неговата формация, но резултатите от вчерашния вот засилват позициите на крайнодесния политик, коментира АП.

Ако победата на Вилдерс бъде потвърдена, това ще предизвика сериозен обрат в политиката на Нидерландия.

Нидерландия е една от двете страни, втората е Австрия, които спират България за Шенген.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини