Какво става, ако случайно изядете мухлясала храна

Опасно ли е и трябва ли да се реагира спешно

Сигурно ви се е случвало да си намажете филийка и да установите, че е мухлясала, но след като вече сте изяли половината. Ние ще ви успокоим и ще ви кажем - не бива да се притеснявате, защото тялото ви ще се погрижи да не ви навреди.

Плесента по храната не е нещо необичайно, особено когато не се спазват указанията за правилното ѝ съхранение. Хлябът най-често пада в жертва поради различни причини. Понякога мухлясва голяма част от него, а друг път е възможно да се отрежат засегнатите места. Същото важи и за всички останали хранителни продукти.

Попадне ли случайно парченце храна с плесен по нея в тялото ни, храносмилателната и имунната ни системи ще се погрижат да ни предпазят. Ако нямате алергии към мухъл, стомашната киселина, заедно с отговора на имунната система, ще ви защитят от заболявания. Получите ли позиви за повръщане е по-вероятно да са се появили заради отвращението от случилото се, отколкото от погълнатия мухъл.

Това, че няма да има сериозни последствия за тялото ви, не означава, че информацията трябва да ви служи като зелена светлина и да започнете да не подбирате храната си. Плесента не е 100% безопасна и при попадане на по-голямо количество в тялото, тя може да му навреди. Затова, по-доброто решение е да изхвърлите мухлясалата храна без да се замисляте.

А може ли да изрежете само покритата с плесен част и да консумирате останалата

Не всички продукти стават за ядене, дори да не са изцяло засегнати. Твърдите сирена например търпят да бъдат обработени с ножа, както и някои плодове и зеленчуци с ниско съдържание на влага в себе си. Трябва да се уверите, че не са омекнали, след което да изрежете засегнатите от мухъл места с около 2.50 см разстояние от вътрешността им. Внимавайте да не докоснете плесента с ножа, за да не се получи повторно замърсяване. Същото правило важи и за твърдите сирена.

Но когато говорим за меки плодове и зеленчуци, както и за всякакви други продукти, по-добре ги изхвърлете. Рискът за здравето ви е твърде голям, за да го поемате съзнателно.

 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини