17-годишен българин създаде устройство за откриване на грип и Covid-19

"Искам по-дълга ваканция, за да разпусна и да имам време да уча за матура и кандидат-студентски изпити", бяха точните думи на един нахъсан млад стачкуващ по телевизията преди време, когато ученици от различни училища и градове се обединиха в исканията си за по-дълга ваканция. Спомням си ясно как се аргументира, сякаш беше вчера, защото на последвалия въпрос от страна на репортера как обикновено прекарва ваканциите, бодро отговори, че "излиза напред-назад, без да се застоява вкъщи."

Години след тази случка, положението с образованието не само не се е променило към по-добро, ами става и по-зле. Учениците, особено в горните гласове, са все по-незаинтересовани и по-малко участващи в учебния процес. Като доказателство за нивото в повечето училища са и резултатите от матурите, които все по-често стават причина да се срамуваме.

За наша огромна радост, все пак от време на време четем за някое интелигентно дете, успяло да впечатли академичните среди с познания и умения. Точно такъв повод за гордост съвсем наскоро ни даде 17-годишният Стоян Ганчев.

Снимка 643710

Източник: Личен архив

Той създава забележително устройство за откриване и анализ на симптомите на грип и Covid-19 с обратна връзка в реално време. С тази своя разработка представи страната ни и на Световното научно изложение в Мексико, като спечели и специалната награда на годишния конкурс за техническо творчество в Горна Оряховица преди броени дни.

Стоян е родом в Карлово, но от няколко години учи в Пловдивска математическа гимназия. Както при повечето 17-годишни младежи, и при него ежедневието е свързано основно с училище. Разликата е, че на него наистина му харесва да го посещава.

Като оставим настрана уроците, както и програмирането с часове, което обожава, Стоян успява да отдели време и за спорт - тренира академично гребане почти всеки ден.

Освен това обича да ходи в планината и да кара колело. Често посещава занимания по дърворезба, където учи нови неща, които също са му много интересни.

Като млад учен, не крие възхищението си към всички хора, които разработват модели за изкуствен интелект.

"Възхищавам им се, защото създават неща, които реално до момента не са правени и започват работа от нулата, без да имат на практика база, върху която да стъпят."

Снимка 643707

Източник: Личен архив

Що се отнася до интереса на Стоян към програмирането, той се проявява около седми клас. Напълно наясно със себе си и желанията си, още тогава е категоричен, че именно с това иска да се занимава в бъдеще.

Насочва се към Пловдивска математическа гимназия, която е известна с иновациите в образованието и с постиженията си - 65 медалисти от престижни международни форуми, описани в създадената "Стена на славата". Към тази стена несъмнено се е отправил и самият Стоян.

Идеята за иновативното му устройство се ражда по време на първата вълна на пандемията от Covid-19. Случващото се в света и в България го подтиква да се насочи към проект, който да помогне по някакъв начин на хората да следят здравето си.

Снимка 643708

Източник: Личен архив

Работа по него започва едва миналото лято по време на една школа, която се организира всяка година от Българскара акамедия на науките. Тъй като паралелно с това се занимава и с други проекти, на Стоян му отнема около година, за да завърши разработката си.

Какво представлява и как точно работи устройството?

Това е 3D моделирано и отпечатано смарт устройство, което прилича малко на часовник. Управлявано е от контролер, като не позволява на хората да пренебрегват симптомите на грип и ги информира в случай на откриване на заболяване.

Може да следи и да съхранява информация за нивото на кислород в кръвта, телесна температура, сърдечен ритъм, прави анализ в реално време и връща обратна връзка чрез светодиоди.

Снимка 643705

Източник: Личен архив

На базата на тази информация има два модела на устройството. Един от тях проверява здравословното състояние на човека, като има три възможни изхода - здрав, болен и критично болен. Другият е насочен специално за проверка на Covid-19.

Събраните данни се предават на обучени невронни мрежи, които предвиждат дали потребителят е с грип, или е заразен с Covid-19, като предупреждават, ако параметрите на тялото са животозастрашаващи.

Снимка 643704

Източник: Личен архив

И двата модела работят с изключително висока точност. Тъй като все пак не сме лекари, може само да дадем препоръки на хората, които го използват, да отидат на лекар, за да може той да провери здравословното състояние на човека и да назначи адекватно лечение.

С какво се различава разработката ви от тези на останалите участници на научното изложение в Мексико и на техническия конкурс в Горна Оряховица?

Първото е, че реално няма устройства, които извършват същата работа. Макар да има подобни разработки, които напоследък доста се появяват, те само засичат параметрите, докато нашето анализира и запазва информацията.

Снимка 643706

Източник: Личен архив

Освен това е изключително евтино. С всички сензори и 3D принтираната обвивка, себестойността му е около 50-60 лв. А и всеки може да го направи сам. Всъщност сме подготвили схеми с начини как се сглобява, които съвсем скоро планираме да качим на специален уебсайт.

Друго важно качество е, че е тясно свързано с хората, тъй като засяга фактор от изключителна важност за тях, а именно здравето.

А какви ще бъдат бъдещите ви разработки?

Смятам да направя модел, който засича сънливост при хората, което ще е в помощ на шофьори, заспиващи зад волана, за да могат да се предотвратяват инциденти. Същевременно ще помогне за индентифицирането на заболявания, като сънната апнея например, което често е причина хората да заспиват, докато шофират.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини