За радост на учените, Слънцето навлезе в нова фаза на активност

Продължилият около 3 години безпрецедентен период на необичайно ниска активност на Слънцето е приключил, съобщиха специалисти от водещия британски научен астрофизически център, от лабораторията "Ръдърфорд-Епълтън". Тази седмица са пристигнали данни за появата на много петна по небесното ни светило, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Световната наука въздъхна с облекчение. Слънцето излезе от загадъчния за учените период на продължителен "сън" - каза проф. Ричард Харисън, сътрудник на лабораторията. В средата на 2007 г. завърши периодът на повишена активност на Слънцето, съпровождан с чести и мощни смущения на магнитните полета /слънчеви петна/, а също с гигантски изригвания в открития космос на разтопена плазма. След това през 2008 и 2009 г. небесното ни светило прояви необичайна пасивност - през този период бяха регистрирани 250 дни без слънчеви петна. Подобно нещо не бе имало от 1913 г.

Редица учени изказаха хипотезата, че Слънцето бързо изстива и жителите на Земята трябва да се готвят за нови и небивали природни катастрофи. Тази седмица обаче от спътници са получени данни за възобновена активност на Слънцето. А това е свидетелство за началото на нов цикъл, чийто пик ще настъпи през 2012 година, съобщи проф. Харисън.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини