Tворци от Димитровград представят "Своя пътека"

На 7 декември ХГ „П.Чурчулиев“ за втора поредна година ще представи изложба с произведения на творци от Димитровград.

Тази година са поканени и автори, които живеят и творят в страната и в чужбина, но са родени и израснали в бригадирския град. Сред тях са имена като Благой Господинов, Владимир Запрянов, Павлина Копано, Ради Радев, Стефан Чурчулиев, Христо Панев, Янко Янков. Ще видим и добре познатите в града ни автори – Георги Стойнев, Ваня Илкова, Йордан Йорданов, Надежда Стойнева. Повечето от тях са автори, наложили се със своето име в художествения живот на страната, участващи в различни общи и самостоятелни изложби, пленери и проекти.

Отново се дава път и на младите дарования, защото в тях е бъдещето и колкото и тривиално да звучи, те са отражение на цялото общество, и въпреки че нямат достатъчно опит, имат смелостта да задават въпроси и да провокират с работите си. Това са възпитаниците на НХА– Стефан Кузев, Денилин Нейчев, Стефани Колева и студентката от Великотърновския университет Ирена Маргаритова. За някои от тях това е първо представяне пред димитровградска публика. Много е важно в началото на творческия си път тези млади творци да получат подкрепа и поле за изява, да бъдат редом до утвърдени имена, защото това е възможност да получат ценен опит и приобщаване.

Събирането на една такава разнородна група автори и като техника, опит и пластичен език на едно място е голямо предизвикателство, но крайният резултат показва, че заедно те придобиват една цялостност, без да губят своята индивидуалност. Всеки един автор стои зад своята работа, те са достатъчно разпознаваеми със своите специфични изразни средства и послания.

Една от основните цели на тези изложби е да обединява местните творци, независимо от техните различни стилове и публики, да ни покаже тяхното развитие през изминалата година и в крайна сметка да ни накара да се гордеем, че и в нашия малък град има художници професионалисти, които създават качествено съвременно изкуство.

Отново припомняме, че името на изложбата „Своя пътека“ е заимствано от добре познатия стих на Пеньо Пенев – „...всеки своя пътека си има..“ от една страна като препратка към миналото на града, което ни е повлияло във всички важни аспекти на живота, а от друга ни показва индивидуалните търсения на всеки автор , пътеката, която всеки един си е избрал и следва.

Изложбата ще продължи до 15.01.2024 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини