Започнаха проверките в обектите за риба преди Никулден

Изображение 1 от 3

    В навечерието на Никулден традиционно инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните започнаха проверки на местата, където се предлага риба в цялата страна.

    В Хасково от днес екипите също извършват инспекции.

    В един от обектите, където д-р Истилиян Костов огледа ситуацията, се установи, че видът на рибата и документите за нея са в изрядност.

    Магазинчето е на Галя Петрова. От 20 години тя е в бизнеса с търговията на риба. Тази година търговката отбелязва поскъпване на стоката си. Като всичко останало напоследък, отбелязва Галя Петрова, но пък гарантира за качеството, което предлага в обекта си. Шаранът, който търгува, е от яз.Кърджали. 12.80 лв.за кг. струва живото тегло. Чепеларска е пъстървата, хвали стоката продавачката- изчистена е на цена 14.20 лв.за килограм, добавя тя. Толстолобът е също на 14.20 лв. за кило, защото е изчистен и се продава на котлет в този магазин. Друга от най-търсените риби в обекта е норвежката пъстърва. За да е добра, тя трябва да е бяла, хубава, мазна. И предлаганата тук е точно такава, купуват я от дистрибутор, който я внася директно от скандинавската държава, казва търговката. 8.20-8.80 лв. за кило е цената й.

    Все още хората не са започнали да се зареждат за Никулденската трапеза.

    „Винаги сме били изрядни и сега е така, с усмивка казва Галя Петрова, и пожелава весели да са празниците за всички.

    Д-р Костов също е доволен от проверката в този магазин. Опитният инспектор отново напомня, че при проверката на документацията се гледа дали количеството и вида на рибата отговарят по опис, както и дали са отразени във входящия дневник. Прясната сладководна риба не се предлага в замразено състояние. Тя е по-рискова. Условията, на които трябва да отговаря са: не трябва да е ослъзена, хрилете трябва да са светли, а очите-да не са побелели. Самата риба не трябва да е мека. Това са критериите, по които клиентите могат да преценят дали да купуват или не. Ако те са спазени-то гозбата ще е вкусна. Ако се забележат нередности, то купувачите могат да се подават сигнали за тях до компетентните органи и в никакъв случай рибата не трябва да се купува и консумира, допълва д-р Костов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини