Заради смяната на директора на болница „Пирогов“ ГЕРБ ще блокира гласуванията в парламента

ГЕРБ няма да подкрепи нито един законопроект на Министерския съвет, докато не се създаде механизъм за вземане на общи решения между управляващите партньори – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова във вторник.

Повод за изказването на Атанасова беше новината за отстраняването на досегашния директор на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, като на негово място беше назначен д-р Константин Димов. Това е станало на 27 ноември, но беше потвърдено от Министерството на здравеопазването във вторник.

Новината идва, след като миналата седмица изборът на Момчил Мавров за подуправител на здравната каса скара ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС. ПП-ДБ гласува срещу избора му заради „някои притеснителни неща“ за него в доклад на ДАНС. В крайна сметка обаче той беше избран. Това беше причината премиерът Николай Денков да призове за „създаване на механизъм за вземане на решения“.

Във вторник ГЕРБ също поиска такъв механизъм, като обвини партньорите си от ПП-ДБ, че не държат на думата си. Атанасова каза, че е имала лично уверение от Денков, че директорът на „Пирогов“ няма да бъде сменяван.

„Имахме уверение от министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически“, каза тя.

Тя съобщи, че ГЕРБ очаква ПП-ДБ да преразгледа всичките си действия и да ги синхронизира с тях.

„На лидерска среща миналата седмица, на която и аз присъствах, имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове в управлението, а е важно да работим за приемането на държавния бюджет и за конституция“, каза тя.

Атанасова съобщи, че единствените заседания, на които ГЕРБ ще гласува, са тези във връзка с промяната на Конституцията. Тя не отговори дали партията ще подкрепи приемането на държавния бюджет.

След няколко поредни парламентарни избори през 2023 г. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха споразумение за временно управление с няколко основни приоритета. Единият от тях е евроатлантическият път на страната. Двете партии обаче нямат сключено коалиционно споразумение.

От началото на управлението често се появяват въпроси за стабилността му. В понеделник председателят на ГЕРБ Бойко Борисов нарече партньорството на двете партии „сглобка“, макар преди да се е противопоставял на този израз. По негови думи тя е „паянтова“, но е най-доброто за момента.

Последният голям трус сред партньорите беше предизвикан от местните избори. Тогава Борисов поиска редовни срещи между министри и депутати и предоговаряне на управляващата коалиция, ако тя не изпълнява управленската програма. Тогава Борисов дори допусна, че ГЕРБ може да оттегли подкрепата си към правителството.

 

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини