Най-трудните гатанки в света - ще ги отгатнете ли?

1. В Древна Гърция било обичайно да се издигат паметници на бойните полета в чест на победите. От какъв материал ги строели и защо от него?

2. Ако в стари времена аристократ искал пратеник да предаде писмото му възможно най-бързо, той поставял специален знак върху плика. Какъв бил знакът?

3. При издигането на Александровската колона в Санкт-Петербург основата й била запълнена с уникален строителен разтвор. Ето какво пише за него архитектът Монферан, който ръководел строежа: „Наредих циментът да се смеси с водка и да се добави една десета от тази съставка“. Причината била, че първоначално колоната се наклонила и трябвало да се повдигне и спусне няколко пъти. Това било възможно само благодарение на въпроосната съставка. Каква била тя?

4. В Древния Рим за държавните престъпници се прилагало специално посмъртно наказание - проклятие. Какво по-точно проклинали?

5. През 2008 г. властите в Зимбабве забранили да се прави нещо в обществените тоалетни. Какво било то ?

6. Военното министерство на САЩ – Пентагонът, се намира в Арлингтън, щата Вирджиния. Защо сградата има два пъти повече тоалетни от необходимото?

7. За пръв път един механизъм бил произведен от испански механици по инструкции на Светата инквизиция – и доста еретици изпитали нечовешка болка от приложението му. Той е оцелял почти непроменен до днес и повечето съвременни хора са почувствали действието му върху себе си. Що за механизъм е това?

8. Крал Джордж IV е роден през 1763 г. Той управлява Англия от 1820 до 1830 г. Най-много е прочут с едно обущарско изобретение. Ботушите му били различни от тези на другите хора. Ние все още използваме неговата иновация, но по онова време тя била много необичайна. Какво измислил кралят?

9. Един предмет в Древна Гърция бил носен от мъже и жени – гърците го били заимствали от Персия. Най-напред обаче египтяните отдавна били свикнали с него. Римляните пък започнали да го използват в зората на Империята, а имперските кокетки предпочитали да е направен в Германия. Във Франция за пръв път бил широко ползван от Луи XIII (кралят в „Тримата мускетари“) през 1624 г. Коя човешка характерна черта допринасяла за внедряването му?

10. Майсторите на китайските бойни изкуства казват, че битката е за глупаците, а победата е за умните хора. Какво според тях е за мъдреците?

----------

Отговори

1. Древните гърци издигали паметници от дърво. С течение на времето те изгнивали и преставали да бъдат символ на вражда.

2. Бесилка. Рисунката на бесилката напомняла на пратеника, че го заплашва смърт, ако не предаде писмото възможно най-бързо.

3. Сапун. Ето целия цитат на архитекта Монферан: „Тъй като работата се извършваше през зимата, наредих да се смесят цимент и водка и да се добави една десета част сапун“.

4. Паметта. Унищожавали всякакви материални доказателства за съществуването на престъпника: статуи, споменавания в летописи и хроники, стени и надгробни надписи. Било предприемано всичко, за да се изтрие паметта за този човек.

5. Избърсване с пари. През 2008 г. Зимбабве преживяло хиперинфлация. С 1 милиард зимбабвийски долара не можело да се купи даже тоалетна хартия, така че било по-евтино да се избършеш с банкноти. Властта не харесала това отношение към националната валута.

6. Пентагонът е построен през 1940-те години, когато във Вирджиния имало строги закони за дискриминация, изискващи от белите и черните граждани да използват отделни тоалетни.

7. Бормашината.

8. Той изобретил дясната и лявата обувка. Преди това обувките от всеки чифт били еднакви - можели да се носят на всеки крак.

9. Плешивостта – защото става дума за перуката.

10. Мирът. Мъдрият човек ще намери начин да не се забърква в битка.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини